Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bokkalaset inspirerar unga läsare

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Förskolor på bokkalas
Bild: Yle/Monica Slotte

På torsdag och fredag besöker sammanlagt 900 förskolebarn och förstaklassister Kulturhuset Karelia för att se en dramatiserad version av olika barnböcker.

På scen står olika skådespelare och författare. Henrika Andersson talar varmt för att man ska läsa för sina barn.

Bilderboksparadens aktörer
Bild: Yle/Monica Slotte

- Litteraturen är inte bara trevlig och spännande, den utvecklar också barnens empati, gör dem till bättre människor helt enkelt. Läsintresse hos barnen handlar mycket om förebilder och vad föräldrarna prioriterar i hemmet.

Harriet Abrahamsson påminde om att det finns alternativa sätt att öppna dörren till litteraturens värld.

- Det vi gör här på scenen kan man också göra hemma. Leka fram olika berättelser och sagogestalter tillsammans med sina barn.

Sök nya vägar

Kulturhuschefen Katti Hoflin från Sverige tror att också pojkar kan hitta böckerna. Om föräldrarna ger dem tid och makt och skolan tänker om när det gäller kategorisering.

Katti Hoflin vill inspirera unga till läsning
Bild: Yle/Monica Slotte

Hoflin, verksamhetschef för Dunkers kulturhus i Helsingborg är också bekant som barnboksförfattare och programledare. Hennes uppgift under Bokkalaset är att fungera som inspiratör när det gäller tonåringar och läsning.

Själv startade hon ett bibliotek där vuxna inte hade tillträde.

Vad vill de unga

- Det svåraste är att ge ifrån sig makten, men det är vad vi vuxna måste göra. Vi såg till att faciliteterna fanns och frågade sen vad de unga behövde och ville ha. Det de ville ha var ett ställe där de inte stördes av föräldrar och snoriga småsyskon. Där de kunde läsa ifred och det gjorde de.

När det gäller mindre barns intresse för läsning menar Hoflin att man ska passa på att påverka så länge man har möjlighet.

- Att läsa mycket och ofta för sina barn är viktigt. Man kan avrunda dagen med en bok och samtidigt vädra händelser och känslor under en gemensam lugn stund.

Som förälder får man acceptera att det kommer perioder i en ung människas liv då annat är intressantare än läsning.

- Har barnen väl översköljts av litteratur som små så har de den alltid med sig, i sitt blodomlopp. En dag vaknar läsintresset igen.

Fritt och småskaligt i skolan

Pojkar och flickor behandlas ofta olika i skolan, påpekar Hoflin. Där flickor bekräftas genom att sitta lugna och stilla är pojkarna de vilda som klättrar i träd. Om det bara finns ett sätt att närma sig läsningen blir det därför ojämlikt.

Hon förespråkar mindre grupper och friare tyglar för att läsning och skrivning ska kunna flöda fritt.

- Och att man inte måste vara tyst. Det tar död på all skrivglädje.