”Det var första gången jag var med om när en människa dog”
Få unga väljer att jobba inom långvården. Den allmänna uppfattningen grundar sig främst på de negativa aspekterna: att arbetet är tungt och att lönen inte är något att hänga i julgranen.
- Jag tror att många tror att det är jättetungt och det är ju tungt både fysiskt och psykiskt så det är kanske lite därför. Folk kanske tänker: att byta blöja på en äldre människa är obehagligt, men när man väl är där blir det en naturlig sak. Det är ju som att byta blöja på en 1-åring, säger Halimo Ahmed som studerar på närvårdarlinjen i Prakticum.
Ahmed är själv inriktad på barn- och unga men kan tänka sig att jobba inom äldreomsorgen på grund av de erfarenheter hon skaffade under sin praktik på en långvårdsavdelning.
Att bryta fördomar med erfarenhet
Hon tror att många av de så kallade fördomarna mot långvården beror på att folk inte har erfarenhet av jobbet i praktiken.
- När jag praktiserade inom den här linjen (långvården) gav det mig ganska mycket. Innan var jag också lite så där att okej jag vet inte om jag skulle kunna jobba inom äldrevården, säger Halimo Ahmed.
Praktikperioden har varit en ögonöppnande erfarenhet för många. För Inger Fabritius var tiden på långvårdsavdelningen sorglig. Nu är hon säker på att arbetet inom långvården inte är något för henne.
- Jag tyckte att det var lite för känslomässigt tungt. Det var ändå fråga om ganska sjuka äldre människor vid slutskede av sina liv och jag tyckte det var sorgligt. Det var första gången jag var med om när en människa dog, säger Fabritius.
Äldreomsorgsutbildning hade få sökande
Både yrkesinstitutet Prakticum och yrkeshögskolan Arcada har valt att slopa de utbildningsprogram som inriktade sig på äldreomsorg.
Den engelskspråkiga utbildningen för äldreomsorg och geriatri vid Arcada hade helt enkelt för få sökande.
- Det fanns ett ökat intresse av att få sjukskötare i det engelska programmet och därför valde vi att byta. Vi har konstatera att vi har väldigt mycket sökande till det engelska Nursing-programmet. Så det tycks vara ett populärare alternativ också för våra utländska studenter, säger Gun-Britt Lejonqvist som är programledare för vårdutbildningen vid yrkeshögskolan Arcada.
Av de 20 till 25 studerande som tas in på utbildningslinjen årligen är det ungefär 5 som väljer att inrikta sig på äldreomsorg.
Oftast är det utländska studerande som intresserar sig mera för arbetet med äldre.
"Det finns en överbetoning i det negativa och tunga"
Lejonqvist tror att det svaga intresset för äldreomsorg och speciellt då långvården beror på vad som skrivs i tidningarna.
- Det finns en överbetoning i det negativa och tunga i jobbet och man glömmer ofta bort att påtala att det är väldigt givande och intressant att jobba med åldringar, säger Lejonqvist.
För att göra äldreomsorg mera lockande för studerande tycker Lejonqvist att man borde börja betona det positiva i yrket redan i skolan.
Det som också är av stor betydelse är praktikplatserna och de inspirerande handledarna som själva brinner för sitt yrke.