Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Konstforskare: Guggenheim behövs

Från 2013
Uppdaterad 04.10.2013 09:01.
Den här versionen av Skriet stals 2004 från Munchmuseet i Oslo
Bildtext Det senaste inom bildkonstfältet i Helsingfors är att Munchs verk ställs ut. Skriet ingår ändå inte i utställningen.

Det händer en hel del inom bildkonstfältet i Helsingfors. Didrichsens konstmuseum ställer ut Edvard Munchs verk, Amos Anderssons museum utvidgar och så vill Guggenheimstiftelsen fortfarande bygga ett museum i Helsingfors. Konstforskare och kritikern Maria Hirvi-Ijäs välkomnar det stora intresset för bildkonst.

- Jag tror man ska se det som en möjlighet till ett uppsving. Orsaken till att det nu föds en del diskussioner om bildkonst beror på Guggenheimutredningen som gjordes för några år sedan. Det har fått människor att inse värdet av att ha ett stort konstmuseum i staden. Då handlar det om arkitektur, kulturturism, internationellt samarbete inom bildkonst samt Helsingfors geografiska läge mellan Stockholm och St. Petersburg.

Hirvi-Ijäs säger att Helsingfors nu har satts på "bildkonstkartan."

- Hela diskussionen har på nytt satt Helsingfors på bildkonstkartan och det gör att man uppmärksammar aktörer på ett sätt som man inte tidigare hade gjort om inte Guggenheimdiskussionen hade pågått.

"Guggenheims nätverk finns inte i Finland"

Enligt Hirvi-Ijäs har medierna och allmänheten nu fått upp ögonen för bildkonsten fastän det också tidigare har funnits mycket intressant inom bildkonstfältet. Som forskare och kritiker inom området välkomnar hon givetvis diskussionen.

- Jag tycker att bildkonsten har ett större samhälleligt värde än vad människor i allmänheten tror. Men då är frågan om man talar om investeringar eller om innehållet, men å andra sidan har konst alltid också handlat om pengar. Det är förvånansvärt att ingen annan har gjort en Edvard Munch- utställning tidigare. Och det är naturligtvis positivt att Amos Andersson utvidgar.

Men om nu Edvard Munchs verk ställs ut i Helsingfors och Amos Anderssons konstmuseum planerar att utvidga, behövs då ett Guggenheimmuseum?
- Jag tror inte att de har med varandra att göra. Didrichsens konstmuseum är ett litet museum och täcker inte upp mer än en liten del av det som är värt att visa. Amos Andersson har i sin tur sin linje och sina utställningar, men kan inte på något sätt visa de utställningar som Guggenheim kan visa. Det nätverk som Guggenheimmuseet har finns inte i Finland.

Så du vill med andra ord ha ett Guggenheimmuseum till Helsingfors?
- Jag tycker det skulle vara alldeles fantistiskt. Men jag tycker att det borde finansieras mer med privata medel. Jag tror inte man kan förlita sig på skattebetalarnas pengar när det gäller Guggenheim.

Didrichsens konstmuseum ställer ut verk av Edvard Munch då museet öppnar efter sin grundrenovering i september 2014. Guggenheimmuseet i New York ställde ut verk av Edvard Munch 1965-1966.