Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

HS och SvD: Rysk militärövning större än väntat

Från 2013
Uppdaterad 04.10.2013 08:40.
Bild: MAXIM SHIPENKOV / EPA

Den ryska militärövningen Zapad 2013 var betydligt större än vad Ryssland på förhand hade meddelat.

Enligt Helsingin Sanomat och Svenska Dagbladet deltog minst 70 000 ryska soldater i övningen, som avslutades för en vecka sedan. Officiellt hade Ryssland sagt att runt 30 000 soldater kommer att delta.

Också övningens geografiska omfattning överraskade många. Enligt Helsingin Sanomat hade Ryssland meddelat att det handlade om en strategisk övning, för att skydda Vitryssland från ett terrorhot.

Övningen koncentrerade sig ändå inte till bara Vitryssland och Kaliningrad. Ökad militär aktivitet märktes också på Östersjön, i de arktiska områdena och söder om Sankt Petersburg. I Finlands närområden var det ryska flygvapnet speciellt aktivt, och den militära aktiviteten på Finska viken ökade också.

Det här tyder enligt bedömare på att det inte var en vitrysk terroristgrupp som var den antagna fienden, utan militäralliansen Nato.

Haglund förundrad

Försvarsminister Carl Haglund (SFP) säger till Helsingin Sanomat att han inte förstår varför Ryssland ljög om militärövningens omfattning på förhand.

Haglund säger att det är viktigt att få klarhet i exakt hur stor militärövningen var, och han lovar att ta upp frågan med den ryska försvarsministern Sergej Shoigu.

Enligt internationell praxis måste ett land ta emot utländska observatörer om en militärövning innefattar mer än 13 000 soldater. Rysslands meddelade före övningen att 12 800 soldater skulle delta, men den siffran innefattade bara de soldater som jobbar för den ryska försvarsmakten.

- Om övningen var större än vad Ryssland meddelade på förhand bryter den mot internationella överenskommelser, konstaterar Haglund.

Militärövningen på tapeten också i Sverige

Också i Sverige väcker Zapad 2013 debatt.

- Det är ett mönster som börjar bli bekant: Ryssarna rapporterar en sak till grannländerna och genomför sedan något helt annat. Självfallet finns det politiska avsikter bakom den ökade ryska miltära närvaron i Östersjöområdet, säger Allan Widman, Folkpartiets försvarspolitiska talesperson, till Svenska Dagbladet.

Han får ändå mothugg, bland annat av Miljöpartiets Peter Rådberg.

- Vi övar ju också, liksom ryssarna. Vi ska inte rusta upp, men däremot följa detta noga, säger han.

Diskussion om artikeln