Kommentar: Berlusconi, flyktingar och ödet
Samma dag som Italien håller landssorg efter skeppsolyckan utanför Siciliens kust kan bli den dag då den tidigare premiärministern Silvio Berlusconi sparkas ut ur parlamentet. Sammanträffandet ser ut som om högre makter hade ett finger med i spelet, skriver Yle Nyheters utrikeschef Stefan Winiger.
Den som har intresserat sig för italiensk inrikespolitik kan i dag inte annat än tycka att det är ett märkligt sammanträffande mellan skeppsolyckan utanför Sicilien, då kanske hundratals flyktingar har drunknat, och att det kan blir just i dag som den tidigare premiärministern Silvio Berlusconi mister sin parlamentariska immunitet och mister sin plats i den italienska senaten.
Silvio Berlusconi har under en lång period dominerat italiensk politik. Och ett genomgående drag i hans politik har varit att oavsett problem – dålig ekonomi, arbetslöshet, bostadsbrist, sociala frågor eller vilken politisk fråga som helst – så har lösningen alltid varit hårdare tag mot illegal invandring.
Immigrazione clandestina, som illegal invandring heter på italienska har varit ett standardord i Silvio Berlusconis vokabulär. Och de här människorna som försöker fly till Europa för att hitta ett bättre liv har i Italien många gånger om fått betala priset för snart sagt vilket inrikespolitiska tillkortakommande som helst.
När nu Italien har landssorg för de olyckliga som drunknade utanför Sicilien på torsdagen är det närmast som om högre makter har haft ett finger med i spelet.
Den här drunkningstrafiken över medelhavet har nu pågått i många år. Varje vecka, ibland dagligen letar sig notiser om enstaka eller något tiotal drunkade flyktingar in i tidningarna. I dag kanske italienarna får nog av att samla lik vid sina kuster.
På samma sätt har Silvio Berlusconi i år efter år klarat sig undan både små och stora skandaler, som finanskriser och tonårsprostituerade. I dag kanske italienarna får nog även även av det.