Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Skräckfilmsbingo i Simpsons

Från 2013
Bildtext Guillermo del Toro hyllar tidernas största skräckfilmer i veckans avsnitt av The Simpsons
Bild: EPA / David Maung

Guillermo del Toro gästar The Simpsons på söndag. Kändisregissören har regisserat en av de längsta introsekvenserna i Simpsons historia.

Halloween till ära bjuder Simpsons på sitt årliga specialavsnitt Treehouse of horror. Precis som tidigare år ändras introsekvensen för avsnittet och produktionsteamet har lyckats anlita legendariska Guillermo del Toro som regissör.

Resultatet är en sammanfattning av de största skräckfilmerna genom tiderna. Medierna kallar sekvensen för ett mash-up kärleksbrev till skräck- och fantasy-genren. Guillermo fick idén och inspiration från satirtidningen Mad.

- Tidningen försökte alltid tränga in så många diskreta symboler och hänvisningar som möjligt, säger Guillermo till Entertainment Weekly. Som barn kunde man tillbringa en hel eftermiddag med tidningen och ett förstoringsglas i famnen för att hitta nya detaljer.

Producenterna satte stopp

Guillermo är känd som Hollywoods egen skräckfilmsnörd och klippet är så nördigt att man blir tvungen att se det flera gånger för att hänga med. Åtminstone om man inte råkar vara världens största skräcknörd själv. Varje gång man ser sekvensen på nytt hittar man nya små detaljer.

- Jag lät Lisa trilla genom soffan som Alice i underlandet men i samma klänning som tjejen från Pan’s Labyrinth. Istället för att landa bredvid en gigantisk padda som i Pan’s Labyrinth så landar hon bredvid Hypnotoad från Futurama.

Vi kan se detaljer både från Guillermos egna filmer men också hyllningar till klassikers som Alfred Hitchcocks Birds och Stephen Kings The Shining.

- Jag fick för mig att klämma in en mexikansk brottare i sista minuten, skrattar Guillermo. Men producenten stoppade mig och sa att ”Vi måste gå vidare redan! Vi kan inte bara lägga till och lägga till!”

Guillermo är mest känd för sin Oscarsnominerade Pan’s Labyrinth. Han har också gjort skräckisar som Devil’s Backbone, Hellboy, Pacific Rim och Blade II.