Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lyxboende för äldre kan vara billigare

Från 2013
Bild: Yle

Föreningen Alfa Omega i Ekenäs vill föra in nya tankar inom äldrevården i Raseborg, helst genom ett eget äldreboende där generationer möts och mediciner långt kan ersättas med terapier. Alfa Omega har undersökt olika äldreboenden och ser att bra inte behöver vara dyrt.

Programmet är inte längre tillgängligt

Som förebild har föreningen Vigs Ängar i Sverige. Det är ett äldreboende där massage, ekologisk mat och massage hör till vardagen och där de äldre får han sin egen livsrytm. Det är också ett boende där exempelvis personalens sjukfrånvaro är mycket låg och där det används väldigt lite mediciner.

- Alla de olika boenden som påminner om Vigs ängar som vi tittat närmare på både i utlandet och hemlandet säger med en mun att de ligger i mellanskiktet i den stad de verkar - eller till och med under, säger Lars Karlsson som är föreningens ordförande.

Programmet är inte längre tillgängligt

Ett liknande äldreboende finns i Helsingfors och heter Sofiahemmet. Det fungerar som ett icke vinstdrivande företag och är en av de billigaste boendena i staden.

- Det är jättehäftigt att vara med om en upphandling, men vi har klarat det. Jag själv anser att man inte alls borde upphandla social service eftersom den är viktig för alla, säger Tiina Kuisma som är chef för Sofiahemmet.

- Många gånger tittar man på att "nu sparar vi in på det här" men så går det ändå pengar ut från ett annat ställe - men det ser man aldrig på. Här är det frågan om att räkna med allt, man måste se på hela paketet.

Från Raseborgs stads sida säger omsorgschef Kirsi Ala-Jaakkola att man inte gör det tillräckligt:

Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Västnyland: Kunde Raseborg bli en pilotstad då det gäller äldrevård? - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

- Det är de facto de verkliga kostnaderna man granskar. Vi borde bli bättre på det här och exempelvis kalkylera hur det skulle se ut om vi satsar på rehabilitering för de äldre. Det kostar något - men vad skulle det betyda om några år?

Alfa Omega vill komma bort från anstaltkänslan. De vill lyfta upp meningsfullhet i den äldres tillvaro, att få åldras värdigt och att få göra samma saker som man alltid gjort i livet, men med lite extra hjälp. De har nu ordnat tre seminarium som år för år blivit allt populärare. I år deltog 140 personer i seminariet Ljusfyllt åldrande som ordnades nyligen. Deltagarna har främst varit personal som kommer i kontakt med äldrevården. Lars Karlsson skickar en hälsning till staden:

- Kunde Raseborg bli en stad där äldrevården kunde vara ett pilotprojekt om hur man kunde ta hand om äldre människor på ett lite annat sätt än det som råder idag?

Frågan går vidare till staden:

- Definitivt, säger Kirsi Ala-Jaakkola.
- Så vi ska be Alfa Omega ta kontakt?
- Jo, svarar hon.

Ett alternativ för Alfa Omegas äldreboende kunde vara i närheten av Mikaelsskolan i Västerby i Ekenäs.
- Vi var nyligen för att se oss omkring där, säger Karlsson. Och personalen har vi samlad.

Se mer i tv-programmet Närbild på YLE 5 på söndag klockan 19.50.