Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Greenpeace-aktivisterna är terrorister"

Från 2013
Uppdaterad 04.10.2013 14:08.
Bildtext Matti Putkonen
Bild: Yle

Matti Putkonen, informationsansvarig för Sannfinländarna, likställer Greenpeace-aktivisterna med terrorister som krigar för sin tro i ett debattinlägg i Helsingin Sanomat på fredagen.

Enligt Putkonen var Greenpeaces syfte inte att genomföra en fredlig demonstration, utan en våldsam ockupation av oljeborrningsfartyget i Ryssland. Greenpeace genomförde aktionen, trots att de kände till de möjliga riskerna.

- Det är en stor skillnad mellan att demonstrera fredligt och att med våld försöka ta sig till oljeborrningsfartyget, sade Putkonen till Yles finska nyheter.

Enligt Putkonen finns det stora säkerhetsrisker på oljeborrningsfartyg. Putkonen hävdar att någon till och med kunde ha dött under aktivisternas ockupation.

Terroristjämförelsen motiverar Putkonen med att också fundamentalistiska personer har en orubblig tro på sin egen sak och inte respekterar lagar.

Putkonen anser att Greenpeace borde ta efter människorättsorganisationen Amnesty.

- Amnesty har ett helt annat sätt att agera. Amnesty försöker ändra på lagar på demokratisk väg, utan att förstöra eller attackera, säger Putkonen.

Putkonens utspel representerar inte Sannfinländarnas ståndpunkt. Han uppger att han skrivit inlägget som privatperson, inte som representant för Sannfinländarna.

Diskussion om artikeln