Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Livslust på Vigs ängar

Från 2013
Uppdaterad 04.06.2015 11:30.

När kroppen blir skröplig krymper världen. Det som förr var så lätt blir oöverstigligt svårt. Att klä på sig kan ta en halvtimme. Men på Vigs ängar presenteras de boende ändå aldrig genom sina sjukdomar. Det är minst lika viktigt att veta hur deras liv har varit, vad de har för intressen, var de bott – och arbetat. Personligheten är viktigare än åldern.

Massage och kurbad är en viktig del av vården, för att inte tala om beröring. Flera åldringar har blivit av med den ryggvärk de dragits med i många år innan de flyttade in. På Vigs ängar finns ett eget spa – och det känns verkligen som ett klassiskt lyxigt spa med alla tillbehör, musiken, belysningen, dofterna och belysningen är helt rätt. Bättre än såhär blir det inte.

På boendet undviker man också att göra skillnad på personal och boende, och personalen jobbar i vardagskläder. När vi filmar har jag stundvis svårt att hålla koll på vem som är vem. Enligt Lillemor Husberg, ytterst ansvarig för boendet, är det gemensamma målet att ha roligt och att uppmuntra till varandras olikheter. Det ska kännas som hemma, som det hem man lämnade bekom sig. Ingen vill bo på en institution.

Filosofin för verksamheten är antroposofin – kunskapen om och respeken för mänskan, varandra, naturen och allt runtomkring och inom oss. Det är viktigt att alla medarbetare verkligen vill vara där, att de lockar fram lusten att leva.

Alla har frihet att välja sin egen sysselsättning och att få göra saker i egen takt. Man bestämmer själv när man vill stiga upp på morgonen, när och var man vill äta frukost: i sin lägenhet eller i det gemensamma vardagsrummet. All mat är dessutom tillredd på färska råvaror och det serveras endast hembakat bröd. Och på Vigs ängar får man gärna dricka ett glas vin istället för att ta sömnpiller. Man får helt enkelt göra som man vill.

Vigs ängar i Ystad i Sverige har lyckats skapa den långvård som vi i Finland på många håll bara kan drömma om.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln