Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Miljöministeriet säger ja till Ikea

Från 2013
Uppdaterad 04.10.2013 17:12.
Bild: Mauriz Antin / EPA

Miljöministeriet har fastställt den nya landskapsplanen som ger Vasa möjlighet att fortsätta planeringen av det nya handelsområdet nära ABC-stationen invid motorvägen.

- Vi har kommit ett långt och stort steg på vägen mot att kunna erbjuda en tomt till Ikea, säger Vasas stadsdirektör Tomas Häyry. Men riktigt ännu är vi inte där.

Tomas Häyry.
Bildtext Vasas stadsdirektör Tomas Häyry.
Bild: YLE/Moa Mattfolk

Häyry poängterar att den fastställda landskapsplanen kommer att ha en stor betydelse för många aktörer.

- Det här har en stor betydelse för utvecklingen av handeln i Vasaregionen och dessutom sysselsättningssituationen.

Programmet är inte längre tillgängligt

- Jag är mycket glad och tacksam. Finansminister Jutta Urpilainan har hela tiden förstått hur viktig den här utvecklingen är för Vasaregionen. Det här är en stor dag för oss, säger Mia Kumpula-Natri (SDP).

Miapetera Kumpula-Natri (SDP) kandiderar i riksdagsvalet i Vasa valkrets.
Bildtext Mia Kumpula-Natri.
Bild: Miapetra Kumpula-Natri / Karoliina Paatos

SFP är glada

Också SFP välkomnar den nya etapplandskapsplanen och säger att det sunda förnuftet vann när miljöministeriet fastställde etapplanen.

- Vi har nu äntligen en etapplan som möjliggör en utveckling och utbyggnad av Vasa centrum åt det enda möjliga hållet, nämligen sydost mot flygfältet, konstaterar SFP:s partiordförande, försvarsminister Carl Haglund i ett pressmeddelande.

Miljöministeriet slog fast att Vasa får tillstånd att utveckla nya affärsområden såväl i Liselund som i Risö. Likaså i Vikby, Korsholm, i Kronobys centrum och i Lålby och i Åsändan i Kristinestad får planerna gå vidare.
Däremot godkändes inte Edsevö i Pedersöre och Högback-Nixback i Närpes.