Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Jenni Vartiainen och karaokebravur

Från 2013
Uppdaterad 08.10.2013 17:15.
Bildtext Jenni Vartiainens nya album Terra finns idag i en skivaffär nära dig.
Bild: X3M/Catariina Salo

Visst, Jenni Vartiainen är antagligen Finlands största artist just nu. Absolut, hennes nya album är ute i dagarna. Men, låt oss prata om bärplockning i stället.

Vänta, det finns faktiskt en bra förklaring! Jenni skriver själv i häftet till nya skivan Terra att låtarna bland annat kommit till i lingonskogarna kring Kuopio.

Nämn därtill blåbärsgömmorna i Helsingfors och hennes ögon blänker till på riktigt.

- Vet ni, bärplockning är en så fin bortglömd hobby. Jag brukade alltid vara ute i bärskogen som barn. Tänk nu, vi har massor av super food helt gratis i skogen - bara att ta. Jag klarade mig hela vintern på det jag plockade förra sommaren.

Att trampa mossa är närmast som att meditera, säger Jenni Vartiainen.

- Vi är ju samlare från början, vi människor. Det passar både kroppen och knoppen att vara i naturen. Sen lägger jag bären i frysen, gör smoothies och paj ibland.

Nu kan bärriset inte ta åt sig all ära för Junat ja naiset och de åtta andra spåren på albumet. Jenni reste också till London, Boston och Thailand för att samla inspiration. Och så vandrade hon omkring hemma i Rödbergen i Helsingfors - en del av sången på skivan har hon faktiskt spelat in hemma i köket.

Så blir det tal om Selvästi päihtynyt, en låt om att dejta utan att först dricka sig full.

- Jag har aldrig haft en tradionell näsblekning i januari (tipaton tammikuu), men genast när den här låten var färdig beslöt jag mig för att ha en spritfri maj månad i stället, för jag tänkte att jag måste ju leva som jag lär.

Vad tyckte du, var det skoj? Och vad gjorde du första juni?

- Haha, jag drack mjöd.

När Jenni Vartiainen väl unnar sig en drink är det ibland på karaokebar. Och det händer alltid enligt samma mönster: först nåt att dricka, sen blir det Anna Puu.

- C'est la vie, det är den jag alltid sjunger. Jag drog den till och med nu senast när vi hade fest och firade att skivan var klar. När jag kommer i rätt stämning så låter jag till och med rätt mycket som Anna Puu.

Och vad säger folk när de ser dig göra en Anna Puu-låt?

- Haha, jag kommer att tänka på en gång i Uleåborg. Jag hade precis sjungit C'est la vie. Sen kommer en tjej fram och bara... "Otroligt, jag trodde att det var Anna. Du skulle ju ha möjligthet att på riktigt syssla med sång." Det var fint av henne att säga det.

Jennis album Terra släpps idag. Förutom Jenni firar också Robin Packalén skivsläpp idag.