Elpriset du inte kommer undan – skillnader på hundratals euro

Över 600 euro mer per år kan det kosta om man råkar bo på ett område med dyr elöverföring. Skillnaderna är stora och bolagen har lokala monopol. I Österbotten kan priset i två grannkommuner skilja sig markant. Kolla också hur många hundralappar du kan spara på energiräkningen.
Totalt betalar man för två delar när man använder el. Både energin och överföringen av den kostar. Det kan vara samma bolag som står för båda, men ofta är det två olika bolag. Själva elenergin går att köpa in från olika bolag, men överföringen går alltid via det bolag som äger elkablarna där man bor. I den här kartläggningen fokuserar Yle Nyheter på överföringen, eftersom den delen inte går att konkurrensutsätta.
Stora skillnader i Österbotten
I Österbotten finns till exempel både landets billigaste och dyraste elöverföring. Kenet i Karleby och Jakobstads Energiverk hör oftast till dem som har den billigaste överföringen. I den den dyrare ändan finns sedan bolag som Jeppo Kraft i Nykarleby och Esse Elektro-Kraft i Pedersöre. Också på andra håll i landet kan de regionala skillnaderna vara stora.
På kartan här under finns överföringspriserna för de olika bolagen på fastlandet. I och med att bolagen fakturerar både månadsavgifter och för den verkliga förbrukningen har priserna räknats ut för tre olika exempelhushåll: en höghuslägenhet, ett småhus som värms med andra metoder än elvärme och ett småhus som värms med elvärme. Med hjälp av flikarna ovanför kartan kan du välja vilket exempelhushåll du vill undersöka. I startskedet visar kartan priserna för småhus med eluppvärmning.
Bolagen har delats in i fyra grupper; de billigaste är gröna, de näst billigaste gula, de näst dyraste orangea och de dyraste röda. Med hjälp av knapparna till vänster kan du zooma in på olika områden.
Priset på elöverföring i de olika områdena
På grund av ändringar i Googles karttjänster finns kartan inte längre tillgänglig och har därför tagits bort från artikeln 21.8.2020.
Olika struktur syns i priserna
För bolagens del påverkas kostnaderna bland annat av investeringsbehovet, kostnadsnivån och hur många kunder som är med och betalar. Då bolagen har ett monopol på den lokala marknaden finns det ändå ett tak på hur mycket de får tjäna. Det går alltså inte att ta ut hur mycket vinst som helst ur bolagen.
Utvecklingen framöver ser ut att gå mot allt mer fasta kostnader. För priset har det alltså mindre betydelse hur mycket el som färdas i elledningarna, kostnaderna för att hålla nätet i skick är ändå de samma. På elräkningen innebär det här att månadsavgifterna väntas stiga. Samtidigt blir det aktuellt med en hel del investeringar för överföringsbolagen de kommande åren. Priserna riskerar alltså att stiga framöver.
Läs också: