Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Adobe-användares uppgifter stulna

Från 2013
Uppdaterad 30.06.2015 15:44.
Dator
Bild: Yle

Den amerikanska mjukvarujätten Adobe har utsatts för ett omfattande dataintrång, varvid miljontals användares uppgifter har stulits. Cyberattacken påminner än en gång om vikten att inte använda samma lösenord till flera olika tjänster, säger IT-expert.

Adobes säkerhetschef Brad Arkin skriver i ett blogginlägg att dataintrånget upptäcktes för två veckor sedan. Hackarna hade fått tillgång till kundnummer och lösenord, och stal information om namn, bank- och kreditkort samt krypterade betalningar. Totalt hade angriparna fått tillgång till 2,9 miljoner kunders uppgifter.

Hackarna kom också över källkoder till några av bolagets mest populära programvaror, bland andra Adobe Acrobat, som används till att skapa elektroniska dokument i PDF-format, och ColdFusion och ColdFusion Builder, med vars hjälp man skapar nätapplikationer.

Vid Adobe, som blivit känt för program som Photoshop och Acrobat Reader, tror man inte att angriparna lyckades stjäla nummer till icke-krypterade kredit- och bankkort. Företaget har informerat berörda kunder om stölden av uppgifterna, och instruerat dem att byta lösenord nästa gång de loggar in.

Vidare uppmanas bankerna till vaksamhet då det gäller transaktioner i anknytning till Adobe.

Viktigt variera lösenorden

Brad Arkin kallar i sitt blogginlägg cyberattacker "en ledsam del av verkligheten i dagens affärsliv". Han konstaterar också att den vitt utbredda användningen av Adobes produkter gör att företaget allt mer drar till sig cyberbrottslingars intresse.

Markus Lintula är datasäkerhetsexpert vid Kommunikationsverket, och han håller med Arkin om cyberangrepp som ett ofrånkomligt ont.

- Dataintrång sker hela tiden, så länge det finns pengar att komma över. De görs ofta med hjälp av buggar. I datasystemen finns det alltid sårbarheter.

Kommunikationsverket fick veta om attacken mot Adobe natten till fredag, och gick ut med ett eget meddelande. Än så länge har man inte kännedom om också finländska kunder finns bland de drabbade.
På frågan vad en vanlig datoranvändare kan göra för att skydda sig mot intrång, är Lintulas svar det gamla och välkända:

- Viktigast är att ha olika lösenord för olika tjänster. Det är illa om man använder samma lösenord på femtio platser, och så får det kapat.

Nätbrukare kan också gärna tänka efter, när de anlitar nätbutiker som frågar efter numret till deras bankkort. Man kan lagra numret där, men man kan lika gärna välja att inte göra det.

- Det är lite jobbigare att alltid behöva skriva in sina uppgifter på nytt, men då skyddar man sig bättre, säger Lintula.

Diskussion om artikeln