Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kommunerna ska hitta jobb till arbetslösa

Från 2013
Risto Tauriainen
Bildtext Risto Tauriainen fick jobb på ett tvätteri i Esbo.

Kommunerna får allt större ansvar för att sysselsätta långtidsarbetslösa. Samtidigt planeras aktiverande social trygghet, det vill säga att man måste göra nytta för sig för att få sociala stöd. Det här blir svårt att genomföra både för de arbetslösa och för kommunerna, tror de som jobbar med långtidsarbetslösa.

Kommunerna uppmanas nu att hitta på nya sätt att få ut arbetslösa i arbetslivet. I Esbo har staden börjat kräva att de företag som vinner stadens upphandlingar av tjänster och service samtidigt ska sysselsätta långtidsarbetslösa.

23-åriga Risto Tauriainen jobbar på tvätteriet Pesutupa Viherpeippo och är en av dem som har fått jobb via Esbos upphandlingar.

- Jag tvättar mattor och byk, manglar och sköter kundservicen. Jag trivs riktigt bra här, berättar Tauriainen.

Tauriainen gjorde tidigare arbetspraktik på bibliotek och var sedan arbetslös i några månader innan han fick jobb på tvätteriet.

Företagen positiva till sysselsättningskrav

Hittills har omkring 30 arbetslösa Esbobor fått jobb via upphandlingskontrakten. Det handlar om städnings- och cateringjobb, jobb inom byggnadsbranschen och på försäkringsbolag.

Folk står med plakat och demonstrerar jobb och socialskydd

- De flesta företag har varit positivt inställda till sysselsättningskraven. Men ibland har företaget samarbetsförhandlingar på gång och då kan de inte anställa mera personal, säger Timo Martelius, upphandlingschef i Esbo.

Oftast är det en till två arbetslösa per företag som får jobb, och en del av lönen betalas med stöd från ELY-centralen.

- Vi hoppas att upphandlingarna med tiden får en stor betydelse för att minska på arbetslösheten, säger Martelius.

Nya innovationer ska hitta jobb åt arbetslösa

Esbos sysselsättningskrav i upphandlingarna är en del av projektet Kommunförsöket. Kommunförsöket finansieras av Arbets- och näringsministeriet och 61 kommuner runtom i Finland är med i projektet. Målet är att kommunerna fram till år 2015 ska hitta nya innovativa sätt att sysselsätta långtidsarbetslösa.

- Det är tydligt att kommunerna får mera ansvar för att sysselsätta långtidsarbetslösa, säger Ari Montonen, projektchef för Kommunförsöket i Åbo.

Det är bra att folk inte blir hemma och bara slöar

Montonen påminner om att det här kommer att kräva betydligt mera resurser än idag.

"Det här kommer inte att passa alla"

Social- och hälsovårdsminister Paula Risikko (Saml) vill genomföra aktiverande social trygghet, det vill säga att alla ska göra nytta för sig för att få sociala stöd. Ansvaret för att sedan verkligen sysselsätta långtidsarbetslösa skulle falla på kommunerna.

- Det här blir svårt, både för kommunerna och de arbetslösa själva, säger Tiina Kalliosaari, som är sekreterare för Kommunförsöket i Karleby.

- Det här kommer inte att passa alla. De som bara har suttit hemma måste aktiveras och ta tag i sitt liv, men många är också sjuka och arbetsoförmögna. Det är inte rätt att deras inkomster minskas, säger Kalliosaari.

Arbetslös söker jobb via tidning

Också Montonen är tveksam till hur aktiverande social trygghet ska lyckas.

- När är grundtryggheten så bra att den försörjer en mänska, men så att det ändå lönar sig att gå på jobb?, frågar Montonen. Det skulle vara bra om vi hittade den balansen, säger han.

Arbetslösa stöder Risikkos förslag

Risikkos förslag om aktiverande social trygghet har fått stöd av många arbetslösa. Också Risto Tauriainen, som har hunnit känna av hur det är att inte ha ett jobb, tycker att Risikkos förslag låter bra.

- Det är bra att folk inte blir hemma och bara slöar. Jobbet kan vara vad som helst, olika småjobb, viktigast är att man har någonting att göra, säger Tauriainen.