Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tuomioja: Greenpeace-aktionen inte sjöröveri

Från 2013
Uppdaterad 08.10.2013 14:47.
Bild: Yle

Utrikesminister Erkki Tuomioja och hans holländska kollega Frans Timmermans har diskuterat Rysslands gripande av Greenpeace-aktivister.

Hollands utrikesminister Frans Timmermans meddelade i går att man har vänt sig till Internationella havsrättsdomstolen för att aktivisterna och deras båt ska släppas fria.

Båten, Arctic Sunrise, seglade under holländsk flagg.

Tuomioja - som uttalade sig i Yles tv-program Ykkösaamu i morse - sade att han pratade med Timmermans i går. Ministrarna var ense om att aktivisternas verksamhet inte uppfyllde sjörättens definition på sjöröveri.

Bland de 30 gripna aktivisterna finns också finländskan Sini Saarela. Om Saarela blir dömd till fängelse kan Finland eventuellt förhandla med Ryssland om att hon skulle få avtjäna sitt straff i Finland, sade Tuomioja.

I dag ordnar Greenpeace manifestationer i 47 länder, för att uppmärksamma de gripna aktivisterna.

Fotnot: Artikeln har rättats den 8.10 kl.14.47. I den ursprungliga versionen hävdades i rubrik och brödtext att Tuomioja anser att Ryssland agerade olagligt. Det är inte ett korrekt citat. Ministrarna var endast ense om att aktivisternas verksamhet inte uppfyllde sjörättens definition på sjöröveri.

Läs också:
Holland inleder rättsåtgärder pga Greenpeace-aktivister
"Vi får inte glömma varför Greenpeace protesterar"
Alla Greenpeaceaktivister åtalas för sjöröveri

Diskussion om artikeln