Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Populära lösnaglar orsakar allergi

Från 2013
Uppdaterad 07.10.2013 08:43.
Bild: EPA / Kiyoshi Ota

Att skaffa lösnaglar och förlänga ögonfransar har blivit mäkta populärt. Astma-och allergiförbundet varnar nu för det akrylatlim som används vid fastsättningen.

- Det är framförallt de som gör grovjobbet som är i fara, säger rådgivare Anne Vuorenmaa på förbundet. Hon hänvisar till skönhetssalonger och så kallade nagelstudior där anställda jobbar med akryklat dagarna långa.

Antalet allergifall har ökat markant. Det är limmet som används som förorsakar allergier. Den här modeflugan medför risker.

- Var och varannan ung flicka har förlängt sina fransar eller skaffat sig lösnaglar. Det är vid fastsättningen som akrylatet kan vara hälsovådligt, säger Anne Vuorenmaa.

Kosmetologer i riskzonen

Allergiläkare Bernt Savonius bekräftar att fallen med akrylatallergier har ökat.

- Vi har tidigare noterat allergier hos bland annat tandsköterskor och tandläkare som fått allergiska reaktioner av plastplomber, säger Savonius. Plomberna innehåller akrylat. Det är då limmet är färskt som allergirisken finns, inte då limmet har torkat, säger han.

Också Savonius säger att det är kosmetologer och andra "nagelmakare" som är i riskzonen.

Överkänslighet för limångor

Företagareren Ansu Malinen som importerar lösnaglar poängterar att faran finns om man använder limmet fel.

- Det är inte meningen att huden skall vara i kontakt med limmet. Om det droppar lim på huden så har man gjort någonting fel, säger hon.

Men det är också akrylatångor som kan leda till allergiska reaktioner. Till exempel tandskötare, tandläkare och personer som limmar golvmattor har blivit överkänsliga för de här limångorna.

Astma- och allergiförbundet varnar också dem som själva limmar och klistrar fransar och naglar. Vid fastsättningen ska man se upp med att inte använda för mycket av limmet, varnar man.