Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utnämningen av Halla-aho till Europarådet kan bli pinsam affär

Från 2013
Uppdaterad 07.10.2013 13:51.
Bildtext Jussi Halla-aho.

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini har blivit av med ett huvudbry, när James Hirvisaari uteslöts från partiet. Men Soini blir för den skull inte av med bekymren med ledamöter som har extrema åsikter.

Riksdagen torde den här veckan besluta om Sannfinländaren Jussi Halla-aho kan skickas till Europarådet.

Jussi Halla-aho har varit på förslag som suppleant till Finlands delegation i Europarådet i ett helt år nu.

Timo Soini och riksdagens talman Eero Heinäluoma är båda bekymrade över att det kan bli pinsamt för Finland och Sannfinländarna att utse Halla-aho. Det som går an här hemma gör det inte nödvändigtvis därute. Europarådet värnar om demokratin och mänskliga rättigheter.

Soini och Heinäluoma beslöt för ett år sedan att i all tysthet att lägga utnämningen på is.

Lagmotion om hets mot folkgrupp

Jussi Halla-aho har en dom för brott mot trosfrid och hets mot folkgrupp på grund av sina skriverier som nedvärderar islam. Halla-aho vill nu ändra paragrafen som han dömdes för, och hans första lagmotion behandlas som bäst i riksdagen.

Många lagmotioner som kommer från riksdagsmännen hamnar ändå i lagmotionernas himmel.

James Hirvisaari försvarade starkt motionen kvällen efter att han avskedades. Hirivisaari är också dömd för hets mot folkgrupp för sina bloggskriverier.

- Varför har man gjort ett brott av åsikter och humor? Är det inte missbruk av makt och att skamligt använda domstolar för politiska ändamål, frågar Hirvisaari. Han anser att paragrafen om hets mot folkgrupp är en attack mot yttrandefriheten.