Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Från koja till slott

Från 2013
Uppdaterad 31.01.2017 11:23.
Seportaget: Från koja till slott

Ekolsunds slott har en lång kunglig historia. Hur kommer det sig att en fattig finsk invandrarflicka blivit slottets ägarinna?

I dokumentären Från koja till slott får vi följa med hur Raija Ohlin mot alla odds men med finsk "sisu" lyckas förverkliga sina drömmar och bli ägare till ett kungligt slott. Samtidigt gör vi en tidsresa till Raijas fattiga och svåra barndom. Raija Liimatainen föddes 1952 i Konginkangas.

Raija hade sju syskon och fadern som var skogsarbetare hade stora svårigheter att försörja sin stora familj. Redan som barn var Raija påhittig. En cykel kunde hon köpa genom att värma familjens bastu och låta byns ensamstående gummor bada där mot betalning.

När Raija var elva år gammal emigrerade hennes familj till Sverige. Den stora familjen på tio personer bodde i ett rum och kök. Som ett invandrarbarn kände sig Raija som en utomstående och hon minns att det var stor skillnad mellan de riktiga svenskarna och henne.

Ingen ville understöda hennes skolgång. Faderns åsikt var att endast lata personer går i skola.

Som 13-åring flyttade Raija hemifrån och under flera år hade hon ingen kontakt med sin familj. Efter skolgången studerade Raija till lärare. Hon gifte sig och flyttade till Härnösand där hon fick tre barn. I Härnösand började även hennes karriär som affärskvinna. Hon säger sig ha femtio bollar i luften och då är man aldrig sysslolös.

I dag är Raija förutom slottsfru en driftig affärskvinna med många järn i elden. Men även om Raija är rik och väl integrerad i det svenska samhället, är hon fortfarande påverkad av sin fattiga finska bakgrund och svåra uppväxttid.

Dokumentären sändes första gången i Yle Fem 2013,
30 dagar på Arenan

Manus & regi: Douglas Sivén
Produktion: Douglas Productions, 2013