Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa stad inleder samarbetsförhandlingar

Från 2013
Uppdaterad 08.10.2013 07:35.
Styrelsegården i Vasa.
Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund

Stadsstyrelsen i Vasa beslöt på måndag kväll att samarbetsförhandlingar med personalen ska inledas. Förhandlingarna börjar på måndag om en vecka.

Vasa stad inleder samarbetsförhandlingar

Programmet är inte längre tillgängligt

Vilka sektorer som drabbas och hur många årsverken det kan vara frågan om kan man ännu inte säga. Men staden eftersträvar en inbesparing på 1,2 miljoner euro under 2013 och 6 miljoner under 2014. Beslutet om att inleda samarbetsförhandlingar togs med rösterna 11-4.

- Vi kommer att lägga fram en serie med möjliga åtgärder och så kommer vi att begära att också personalorganisationerna lägger fram sin egen syn, säger stadsdirektör Tomas Häyry.

Tomas Häyry.
Bildtext Stadsdirektör Tomas Häyry
Bild: YLE/Moa Mattfolk

Hur det än blir är uppsägningar uteslutna i och med uppsägningsskyddet som stadens anställda fick när Vasa och Lillkyro fusionerades i början av året.

Är uppsägningsskyddet på fem år för långt?

- Jag tar inte ställning till Vasas och Lillkyros fusion eftersom det var en rätt liten fusion men om vi talar om en större kommunfusion i det här området i framtiden så är det en sak som man måste titta väldigt noga på, säger Häyry.

Hjälp av konsultföretag

Styrelsen beslöt också att konsultföretaget FCG ska utreda vilka inbesparingsmöjligheter som finns inom social- och hälsovårdssektorn. Det är just den sektorn som orsakar mest huvudbry och som inte självmant lyckats komma med ett sparförslag för sitt område.

- Det finns andra städer av samma storlek som tycks klara av det med mindre personal. Jag tycker personligen att det är välkommet med en utomstående betraktare som kanske ser lite annorlunda på saken, säger styrelsens andra viceordförande Hans Frantz (SFP).

Bildtext Hans Frantz
Bild: YLE/Jussi Laine

Frantz är stadsstyrelsens representant i social- och hälsovårdsnämnden.

Vasa sjukvårdsdistrikt ska också skära ner på kostnaderna om stadsstyrelsens önskemål får gehör. Man föreslår en inbesparing på 2 procent. Det är främst på personalsidan inbesparingarna ska göras. "Sparskyldigheten ska riktas på personalkostnaderna och i första hand på vikariekostnaderna, men också de externa rekryteringarna ska begränsas" står det i förslaget som styrelsen godkände.