Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sista ordet inte sagt om handelsområdena i Närpes och Pedersöre

Från 2013
Uppdaterad 30.06.2015 16:29.
Österbottens förbunds förslag till etapplan.
Bildtext De flesta - men inte alla - planerade handelsområden fick tummen upp
Bild: YLE/Luzilla Backa

Österbottens förbund kommer eventuellt att överklaga miljöministeriets beslut att inte låta handeln bygga ut i Högback-Nixbackområdet i Närpes och Edsevö i Pedersöre. Ulla-Maj Wideroos, landskapsstyrelsens ordförande, är kritisk till argumenten bakom de negativa besluten.

Programmet är inte längre tillgängligt
ÖF kan komma att överklaga landskapsplanen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Miljöministeriet fastställde landskapsplanen för detaljhandel förra veckan. Enligt den får Vasa tillstånd att utveckla nya affärsområden såväl i Liselund som i Risö. Likaså i Vikby, Korsholm, i Kronobys centrum och i Lålby och i Åsändan i Kristinestad får planerna gå vidare. Däremot godkändes inte Edsevö i Pedersöre och Högback-Nixback i Närpes.

Förvåning i Sydösterbotten

Miljöministeriets beslut att stryka en utveckling av Högback-Nixback-området ur landskapsplanen förbryllar och förvånar i Sydösterbotten. På området finns redan en tradition av handel med bland annat Halpa-Halli, Lidl och Agri-Market.

Hans Nybond, som var stadsstyrelsens ordförande i Kristinestad då utkasten till landskapsplanen gjordes, är rädd att det här beslutet ytterligare försvagar Sydösterbotten.

Programmet är inte längre tillgängligt
Högback-Nixbackområdet borde få utvecklas - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

- Om man tänker på hur de har stängt ner i Kaskö, så om det finns önskan och kraft att utvecklas så må de få bygga ut hur mycket de bara önskar. Inte ska man försöka stoppa upp en sådan utveckling i ett så svagt område som vi har här i Sydösterbotten, säger Nybond.

Ulla-Maj Wideroos
Bildtext Ulla-Maj Wideroos
Bild: X3M/Jonas Sundström

Ulla-Maj Wideroos, ordförande i Österbottens Förbunds landskapsstyrelse, är kritisk till miljöministeriets argumentering.
- Skulle man ha varit på plats och tittat på det här området skulle de ha inse att centrum och affärsområdet småningom växer ihop. När man använder argument som att det inte finns kollektivtrafik håller det inte. Det går bussar dit och gång- och cykelbanor ska byggas ut, säger Wideroos.

Hans Nybond påpekar att Risö i Vasa är lika mycket utanför centrum som Högback i Närpes.
- Inte är det rättvist att fungera som man har gjort nu på ministeriet. man borde ha låtit de här besluten blir som den lokala befolkningen ser på saken. Om det är för stor planering avgörs först inom ett tidsperspektiv på 50-100 år, säger han.

Ett hot mot handeln i Vasa?

I miljöministeriets beslut och motiveringar står också att en utveckling av handeln i Närpes skulle minska köpkraftsöverföringen till Vasa. Det här är en formulering som Ulla-Maj Wideroos har lite svårt att tolka.

- Inte förstår jag riktigt vad de menar. Där är ju nästan 100 kilometer mellan de här båda städerna. Om det här skulle vara ett område långt ute på någon åker som man konstgjort har hittat på till affärsområde så skulle jag förstå. Men nu är det en del av utvecklingen av Närpes stad och vår region och då är det oerhört svårt att förstå att en utvidgning av Halpa Halli skulle störa affärsverksamehten i Vasa.

Wideroos tror inte att att Sydösterbotten någonsin skulle bli så starkt som handelsområde att Vasa eller Seinäjoki skulle bli utkonkurrerade.
- Vi behöver affärsliv som tillfredställer regionens behov i Sydösterbotten och det sätter nu miljöministeriet stopp för, säger Wideroos.

Ulla-Maj Wideroos säger att man nu funderar över situationen.
- Vi ska lusläsa argumenten, sedan ska vi fundera om vi ska besvära oss till högre instans, alternativt göra om planen till den här delen.