Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Till salu: en vackert belägen sjöbevakningsstation

Från 2013
Uppdaterad 08.10.2013 13:21.
Sjöbevakningsstationen i Öja - Spela upp på Arenan

Sjöbevakningsstationen i Öja i Karleby är fortfarande till salu. Flera anbud har kommit in men ännu har inget varit tillräckligt högt.

- Vi har förkastat alla anbud. Men vi förhandlar vidare så kanske det ändå blir ett avtal, säger Jyrki Maikola på Senatsfastigheter som äger stationen.

Området är kring fyra hektar stort och har byggnader på totalt mer än 1000 kvadratmeter. Där finns bland annat flera hallar, sjöbevakningstorn, ett radhus och strandbastu.
- Området har stor potential. Kanske för ett företag eller varför inte göra om husen till bostäder. Man kan få halvdussinet eller dussinet bostäder där, säger Maikola.

Vad vill Öjaborna med sjöbevakningsområdet?

Programmet är inte längre tillgängligt

Sjöbevakarna måste lämna Öja på grund av sparkrav. Gränsbevakningen anser att hyran är för hög och området för stort för de tio sjöbevakare som jobbar där i dag. Planen är att de ska flytta till nya lokaler senast 2017.

Sjöbevakningsstationen i Öja har ansvar för området mellan Himango till Oravais. Därför måste den nya stationen finnas någonstans på mitten ungefär. Inte längre söderut än Jakobstad och inte så mycket längre norr än Öja.

Gummibåten gör 50 knop

Sjöbevakarna patrullerar med en gummibåt som har två gånger 225 hästkrafter och gör 50 knop. Det motsvarar ungefär 100 km i timmen på land.

- Det är vår snabbaste båt. Vi hinner fram. Ibland lite snabbare, ibland tar det lite längre, säger yngre sjöbevakare Magnus Tiainen.

Hittills i år har sjöbevakningsenheten i Öja haft 50 uppdrag. De flesta har gällt båtar som har fått motorstopp. Då isen lägger sig över vattnet är det snöskoter som gäller för sjöbevakarna som finns på plats året om.

Hotell för rika ryssar?

Sjöbevakningen har funnits i Öja sedan 1950-talet.
- Området passar perfekt för sjöbevakningen. De borde fortsätta där, säger en Öjabo vi träffar.

Andra tycker att området borde göras om till rekreationsställe för alla invånare.
- Med utebad och allt. Det är ju havet och naturen som lockar. Eller kanske som hotell för turister. För rika personer från Ryssland och Tyskland, säger en kvinna.

En annan man är inne på samma linje.
- Området är ju vackert. Den som har pengar kunde säkert göra om det till hotell. Snart kommer nog ryssarna, säger han.