Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sossarna viker sig för högervind, säger partiveteran

Från 2013
Uppdaterad 08.10.2013 08:12.
SDP
Bildtext SDP:s vimpel vajar för långt åt höger, säger veteranpolitikern Alf Hjerpe

Ta av de fattiga och ge åt de rika, det är dagens mentalitet säger socialdemokraten Alf Hjerpe i Korsholm. Enligt Hjerpe har socialdemokraterna vikit sig för högervindarna i regeringen.

- Det känns inte bra att vara socialdemokrat i dag, säger Hjerpe.
Närmast tänker han på beskattningen, att regeringen tvingar kommunerna att höja skattesatsen medan statsskatten hålls på en låg nivå.

Programmet är inte längre tillgängligt

Höj statsskatten och progressiviteten till en nivå där den låg för 10 år sedan, är Hjerpes rättviserecept.
- De rika har ju ändå köpkraft och inte flyr de landet fast de måste betala högre skatt.

Hjerpe kritiserar sitt eget parti för att ha svikit sina ideal. Tidigare värnade vi om de som hade det sämst ställt i samhället, säger Hjerpe.
- Nu har vi frångått den principen och jag är besviken.

Svagt intresse för ordförandeposten

Den 26-27 oktober ska den socialdemokratiska politiken diskuteras då de Finlandssvenska socialdemokraterna samlas till kongress i Ekenäs. 100 personer är anmälda och ett 30-tal motioner väntar. Det ska också bli ett ordförandeval efter avgående Steven Frostdahl. Den enda som anmält intresse är Michael Moberg från Kyrkslätt.

På agendan är också FSD:s nya politiska program och målsättningar. Där talar socialdemokraterna för större satsningar på välfärden. Till exempel att kommunerna bör få större statsandelar för förebyggande social- och hälsovårdstjänster. Eller att alla barn i åk 1-6 måste erbjudas morgon- och eftermiddagsverksamhet.

Samtidigt har Socialdemokraterna gjort som SFP. Frågat medlemmar var man kan hitta nedskärningar i kommunerna.
- Jag har också fått en sådan förfrågan, och mitt förslag var att pruta på den subjektiva rätten till dagvård, säger Hjerpe.