Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Dokumentärer om minnet

Från 2013
Uppdaterad 09.10.2013 12:36.
Programmet är inte längre tillgängligt

Yle Fem sänder tre dokumentärer kring minnessvårigheter och kommunikationsproblem.

Dok: På glömskans väg
Yle Fem tisdag 8.10.2013 kl. 20.00
30 dagar på Arenan efter sändning
(Lost on Memory Lane, Belgien / Holland, 2010) Nära Antwerpen i Belgien ligger vårdhemmet Iduna för människor med olika demenssjukdomar. Dokumentären följer de åtta personerna som är bosatta här under ett års tid. De lider alla av Alzheimers och förströddhet, distraktion och tankspriddhet hör till vardagen. Alzheimers har försvagat deras minne, men det betyder inte att de tappat sina åsikter eller känslor. Repris från 2011

Dok: I am breathing
Yle Fem torsdag 10.10.2013 kl. 22.00
30 dagar på Arenan (publiceras på Arenan måndag 7.10)
De sista månaderna av sitt liv ägnar Neil Platt till funderingar om liv och död. På ett år har han förvandlats från att vara en helt vanlig frisk pappa till att vara helt förlamad från halsen neråt. När Neil bara har några månader kvar att leva men fortfarande har talförmågan kvar, börjar han sätta ihop sina minnen till sin baby Oscar. Hur ska han berätta om de gångna 34 åren? Vad månne Oscar vill veta om sin pappa i en framtid som Neil ingenting vet om?

Dok: Kom ihåg mig, mamma
Yle Fem torsdag 17.10.2013 kl. 22.00
30 dagar på Arenan
(Forget Me Not / Vergiss mein nicht) I dokumentären skildrar David Sieveking hur det är att leva med sin Alzheimerdrabbade mamma Gretel, som sköts hemma. David åker hem till sina föräldrar för att hjälpa sin pappa som, sedan han pensionerades ensam tagit hand om Gretel, som liksom miljontals andra drabbats av Alzheimers sjukdom. Det låter tungt men filmen är både underhållande och framför allt väldigt varm och kärleksfull.

Klicka på titlarna för att läsa mer om de olika dokumentärerna