Lärarfacket tror på permitteringar i Vasa
Vasa stads samarbetsförhandlingar kom som ett tråkigt, men inte oväntat besked. Det säger läraren Mats Nyblom i Vasa svenska lärarförening. Det troliga är att det blir permitteringar. - Jag har svårt att tro att facket skulle gå med på något annat, sade Nyblom då han tillsammans med personaldirektör Leena Kaunisto besökte God morgon Österbottens studio på tisdag.
Samarbetsförhandlingarna inleds på måndag och väntas pågå i två veckor. - Det skulle vara enklast att höja skatteöret, men det gör inte politikerna. Det är för enkelt, säger Mats Nyblom.
Beskedet om samarbetsförhandlingar var inte oväntat, men tråkigt
Om samarbetsförhandlingarna resulterar i permitteringar återstår att se. Personalen uppmuntras att ta tjänstledigt utan lön, gå frivilligt i pension eller gå ner i deltidsarbete.
- Vi har haft möjlighet att ta ut sparledigheter och på så sätt sparat in 280.000 euro hittills, säger personaldirektör Leena Kaunisto. Men det här är ännu så nytt och processen har bara börjat. Vi måste också se hur andra städer och kommuner som är i samma situation gör och kanske ta idéer därifrån, säger Kaunisto.
Arbetsgivarens ansvar vid permittering
Permitteringar är det enda troliga alternativet, anser Mats Nyblom.
- Att ge bort sina lediga tider är ett otyg, för att använda ett fint ord. Permitteringar är något en arbetsgivare tar till och sedan tar arbetsgivaren ansvar för att det som står i lagen om grundläggande utbildning förverkligas. Det finns ingen orsak för oss lärare att bli delaktiga i den soppan. Från fackligt håll säger vi definitivt nej till diffusa sparförslag som att ersätta semesterpenning med lediga dagar. Om man tar bort en lärare från ett klassrum bryter man mot lagen om grundläggande utbbildning. Eleverna har rätt till en trygg studiemiljö och att få undervisning enligt läroplanen. Då är permitteringar ett stort problem för arbetsgivarna, säger Nyblom.
Att lärarna skulle permitteras på sommaren kommer inte på fråga, enligt Nyblom.
- Tanken att permittera på sommaren är förstås lockande. Men där har redan arbetsdomstolen konstaterat att det strider mot avtalet. Permittering ska göras på på arbetstid och inte när man är ledig.
Leena Kaunisto vill ännu inte försöka förutspå vilken lösning det kan tänkas bli för personalen.
- Först ska vi förhandla. Efter det ser vi vad som besluts i stadsstyrelsen.
Ingen fabrik som kan stänga dörrarna
Inom vilken sektor kunde det vara enklast att spara in personalkostnader?
- Det skulle vara bra om jag kunde svara på det. Om vi skulle vara som en fabrik som tillverkar olika saker skulle det vara lätt att stänga dörrarna och fara hem, men vi har barn o äldre som behöver omsorg o skötsel. Det är inte så enkelt faktiskt, säger Leena Kaunisto.
Skolsektorn har redan sparat tillräckligt, säger Mats Nyblom.
- På en skola kan vi inte göra stora inbesparingar. Vi har redan haft vikariestoopp en tid och sparat in ganska mycket.
Samarbetsförhandlingarna inleds den 14 oktober. Den 21 oktober presenteras stadens budgetförslag för nästa år.
Läs också: Vasa inleder samarbetsförhandlingar
Läs också: Permitteringar i Vasa allt mer troligt