Hoppa till huvudinnehåll

Unga. Nu!

Videodagböckerna - möt fyra unga

Från 2013
Uppdaterad 09.10.2013 10:33.
Programmet är inte längre tillgängligt

Sanna kan inte sova. Benjamin muckar behandlingshemmet. Paula hjälper sina föräldrar istället för att söka eget jobb. Adam söker sin livsriktning på longboard. Möt ungdomarna i Unga Nu Videodagböckerna – en serie om att vara på väg ut i livet, på en krokig väg. Det här är deras egna berättelser.

Bild: Yle

I vårt land är var femte ungdom under 25 år utan jobb eller studieplats. 50 000 ungdomar kallas utslagna. Varje utslagen ungdom kostar samhället 1,2 miljoner euro.

Det är lätt att rabbla statistik, men bakom varje siffra finns en berättelse. Den är ofta svårare att se. I Unga Nu Videodagböckerna får vi följa fyra unga vuxna på jakt efter sin plats i samhället. Utrustade med varsin mobilkamera dokumenterar de själva sin vardag. En vardag kantad av yttre omständigheter och inre motstånd, men också glädjeämnen och nya erfarenheter. Unika berättelser. Viktiga för att samhället ska bli en vinnare. Vi får en inblick i ungdomarnas liv då de visar en bit av sin vardag för oss.

Vi är föräldrar, grannar, syskon, kompisar, kolleger. Alla känner vi någon som har svårt att hålla livshjulet snurrande. Alla kan vi själva hamna i en situation där viktiga bitar i livspusslet saknas. Unga Nu Videodagböckerna är en serie för alla som inte vill blunda för vår omgivning.

Sanna, Adam, Paula och Benjamin följs alla i varsin dokumentärserie på 5 x 5-7 minuter. Serien är utformad som en videodagbok och kan ses på http://svenska.yle.fi/unga-nu från och med måndagen den 14 oktober.

Produktion: Sus Productions i samarbete med Svenska Yle/Anna Forth.