Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Trexo i Karis drabbades hårt av skyfallet

Från 2013
Uppdaterad 12.12.2014 16:38.
Vattenskada i Trexo
Bildtext Översvämning hos trafikskolan Trexo i Karis.
Bild: Yle/Sofia Lindahl

Trafikskolan Trexo i Karis hör till dem som drabbades värst av skyfallet i Karis och Pojo den 26 juli. Undervisningslokalen på Prästmossegatan är fortfarande oanvändbar och kostnaderna måste betalas ur egen ficka.

Programmet är inte längre tillgängligt

Området intill sportplanen i Karis drabbades hårt av skyfallet för drygt två månader sedan. Vattennivån runt huset där Trexo har sin lokal var som högst omkring 20 centimeter, berättar Kim Magnusson, som är trafiklärare och delägare på Trexo. Inomhus var vattennivån cirka 10 centimeter.

- Det var inte någon idé att pumpa ut vattnet, det kom hela tiden in nytt.

Ännu två dagar senare var det en sjö ute på gården, minns Kim.
Kim säger att trafikskolan som tur inte hade så mycket lösöre som förstördes, bortsett från några bokhyllor. Värre var det med grannarna som bodde i en motsvarande lokal.

Fortfarande inte torrt

Trots att det har gått närmare 2,5 månad sedan skyfallet är torkmaskinen i tamburen fortfarande i gång. I lektionssalarna togs maskinerna bort förra veckan.

- Det är oklart när man kan flytta tillbaka till det vattendrabbade huset, berättar Lena Stenström, som är Trexos andra delägare.

Skadorna i själva husbolaget var omfattande och kostnaderna beräknas i nuläget uppgå till cirka 60 000 euro. Pengar som troligtvis måste betalas ur egen ficka eftersom försäkringsbolaget som husbolaget använder inte verkar ge någon ersättning.

Hyr lokal tills vidare

För tillfället hålls trafikskolans undervisning i ett kontor i närheten, vilket naturligtvis också medför extra hyreskostnader.

- Vi hade ändå tur att vi så snabbt fick en ny lokal, konstaterar Kim.