Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Donner i polemik om laxen

Från 2013
Uppdaterad 08.10.2013 16:09.
Jörn Donner

Riksdagsman Jörn Donner (SFP) efterlyser förnuft i laxdebatten. Donner läxar upp skådespelaren Jasper Pääkkönen och en del andra för deras tal om laxpolitiken i Finland. - De låter felaktigt förstå att ingenting skulle ha gjorts för att skydda laxen, säger Donner.

Han säger att laxfisket har begränsats länge. Finland har begränsat laxfisket genom en stram tidsreglering sedan år 1996, och förbudet mot drivnätsfiske har i praktiken gjort slut på laxfisket på öppet hav sedan 2008. Också laxkvoterna för Östersjön har under de senaste åren reducerats drastiskt, säger Donner i ett pressmeddelande.

Donner undrar varför det hela tiden skälls på yrkesfiskarna. - De ser ju till att finländarna får färsk inhemsk fisk på sitt matbord. Anser faktiskt Pääkkönen & co att det är bättre att vi erbjuds enbart fisk som flugits in från Asien, undrar Donner.

Jasper Pääkkönen har gjort sig känd som ivrig försvarare av Östersjölaxen och han har beskyllt Jord- och skogsbruksministeriet för laxbeståndets nuvarande tillstånd. Enligt honom är laxkvoterna på tok för stora. Laxen är så gott som utrotningshotad, säger Pääkkönen.