Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Jag hoppas att människor förstår hur svårt det är"

Från 2013
Uppdaterad 09.10.2013 07:49.
Antti Rantakokko
Bildtext Salos stadsdirektör Antti Rantakokko
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Saloborna är oroade över hur stadens stora sparpaket påverkar dem. Stadsdirektören efterlyser förståelse för de svåra beslut staden måste ta.

- Vi måste spara pengar. Det är ingen lätt sak men jag hoppas att människor förstår hur svårt det är. Vi måste göra något då det saknas arbetsplatser och pengar, säger stadsdirektör Antti Rantakokko.

Bildtext Camilla Sonntag-Wilenius
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Stadens sparpaket på 13 miljoner påverkar äldreomsorgen, biblioteksverksamheten och dagvården. Äldreomsorgen ska omorganiseras så att Salo istället satsar på öppenvård. Dagvården står också inför omstruktureringar. På grund av stor utflyttning från staden är efterfrågan på dagvård inte lika stor längre.

- Salobornas servicenivå och kvaliteten på den är inte så bra. Men vi måste göra något och vi måste spara, säger Rantakokko.

I sparpaketet finns inget om att den svenska servicen påverkas av sparåtgärderna.

Camilla Sonntag-Wilenius arbetar inom socialvården i Salo. Hon menar att sparåtgärderna påverkar stämningen bland stadens anställda. Staden fortsätter med permitteringarna och själva stadshuset håller också stängt på fredagar – också det som en sparåtgärd.

- Vi är ju ett skepp och om det läcker på någon sida så påverkar det hela skeppet. Stämningen bland de anställda är avvaktande men vi måste ju ändå göra vårt jobb och hoppas på att resurserna räcker.

På torget i Salo är samtalsämnena präglat av sparpaketet. Seija är en av dem som oroar sig över vad det kommer att medföra.

- Vad är det som händer med vår stad? Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag hoppas att äldreomsorgen och dagvården inte påverkas för mycket. De är så viktiga delar i vårt samhälle, säger Seija.

Stadens sparåtgärder oroar också Eero. Antalet arbetslösa ökar och fabriker stänger. Salo är inte längre vad det en gång var.

Stort sparpaket godkändes i Salo