Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Malala - fredsprisnominerad tonåring från Pakistan

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Malala - fredsprisnominerad tonåring - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

På fredag tillkännages det vem som får Nobels fredspris i år. En av de nominerade är den pakistanska tonårsflickan Malala Yousafzai.

Hon är flickan som sköts av talibanerna för att hon kämpade för flickors rätt att gå i skolan.
Nu har hon gett ut en bok där hon berättar om sitt liv.

Bild: Reuters Tv

Talade inför FN:s generalförsamling

För ett år sen var Malala Yousafzai en 15-årig skolflicka i nordvästra Pakistan som vågade trotsa talibanstyret. Nu ett år senare är hon hyllad världen över för sitt mod. Hon har vunnit flera viktiga priser, talat inför FN, nominerats för Nobels fredspris och har gett ut en bok.

- Låt oss plocka upp våra böcker och pennor. De är våra mäktigaste vapen. Ett barn, en lärare, en bok och en penna kan förändra världen. Utbildning är den enda lösningen, sade Malala då hon talade inför FN:s generalförsamling.

Malala har skrivit självbiografin I am Malala (Jag är Malala) tillsammans med en brittisk journalist. I boken beskriver Malala sitt liv under talibanernas brutala styre i nordvästra Pakistan. Hon berättar om hur hon blev känd för att hon kämpade för flickors rätt att gå i skola.

Obekväm för talibanerna

Och till sist blev hon så obekväm för talibanerna att de en dag gick ombord på hennes skolbuss och sköt henne i huvudet. Enligt Malalas vänner hade mannen skjutit tre skott.
Malala flögs till ett sjukhus i Birmingham i Storbritannien för specialistvård. I boken berättar hon om den intensiva smärtan och om de många operationerna hon måste genomgå. Och om hemlängtan och hur hon kämpade för att anpassa sig till ett liv i England.
Malala berättar också om fasan när hon för första gången såg lättklädda engelska flickor och om hur förundrad hon var över att män och kvinnor fritt kunde umgås på caféer.

Trots upprepade hot från talibanerna om att de kommer att attackera Malala igen om de får en chans är det klart att hon en dag kommer att återvända till Pakistan och bli politiker.
- Jag överlevde av en orsak: För att använda mitt liv till att hjälpa människor.

Diskussion om artikeln