Den unga finlandssvenska litteraturen blomstrar

Den unga finlandssvenska litteraturen blomstrar. I den pinfärska finlandssvenska litteraturhistoriken "Från Lexå till Glitterscenen", skriven av Tuva Korsström, har de nya finlandssvenska författarna getts mycket utrymme.
Två av dem är Johanna Holmström och Philip Teir, just nu aktuella med varsin roman. Båda känner sig en aning överraskade över att redan nu ha hamnat i den finlandssvenska litteraturhistorien.
- Visserligen har jag skrivit i tio års tid och gett ut fem böcker, men jag känner mig inte särskilt historisk, säger Holmström.
Teir kom i höst med sin första roman, "Vinterkriget". -Jag känner att jag fortfarande trevar mig fram i författarrollen, säger han.
Minskat samhällsengagemang
Teir ser en tydlig skillnad mellan tidigare finlandssvenska författare och dem som skriver idag.
- Tanken att skriva böcker är inte lika självklar för kreativa människor idag. Att sitta i flera år och skriva på en och samma bok känns kanske främmande för internet-generationen.
Teir menar också att det i Kihlman-Tikkanengenerationen fanns en tydligare koppling mellan författarskap och samhällsengagemang. Författarna deltog i samhällsdebatten på ett helt annat sätt än idag.
Svagt intresse i Sverige
Ett problem som tas upp i den nya historiken är ointresset i Sverige för den finlandssvenska litteraturen. Men många av dagens yngre författare har nått framgång på den svenska bokmarknaden. Både Teir och Holmström hör till dem.
Holmströms nya roman "Asfaltsänglar" som handlar om muslimska flickor har debatterats livligt i Sverige.
- Det kändes överväldigande. I stället för två recensioner fick man tjugo, säger Holmström. Hon överraskades en aning av det stora intresset för boken.
-Invandrarfrågan har redan debatterats så oerhört mycket där. Men på bokmässan i Göteborg kom många läsare fram till mig och ville diskutera bokens innehåll.
Philip Teir tror att intresset i Sverige går i vågor. - Visst har det alltid funnits författare som har slagit igenom också där. De senaste tio åren har det varit rätt tyst, men nu verkar intresset ha blomstrat upp igen.
Teirs roman "Vinterkriget" utkom samtidigt både i Finland och Sverige och har fått goda recensioner i de svenska tidningarna.
Läs också: En bok om samhället och tiden