Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Bo i kollektiv på äldre dar

Från 2013
Uppdaterad 10.10.2013 12:16.
Bildtext Bertel Backholm och Liisa Niekki trivs i Loppukiri, landets första och gemensamma boende för äldre.
Bild: Yle/Carina Bruun

Bostadsbolaget Loppukiri som än så länge är Finlands enda kollektiv för seniorer, är ett höghus på en Hitastomt i Arabiastranden. Huset stod färdigt år 2006. De som bor här måste vara minst 48 år, alla har en egen lägenhet men det finns också gemensamma utrymmen med kök och matsal, gästrum, tvättstuga och bastun. Det är föreningen Aktiiviset Seniorit som har tagit initiativet till bygget.

Ett aktivare liv i kollektiv

-Jag bodde i Vasa men hade länge funderat på olika möjligheter, säger Bertel Backholm som bor i Loppukiri. Sen läste jag en artikel om den här sortens boende och eftersom mina närmaste släktingar bor i södra Finland ansökte jag om en plats här.

De som bor i kollektivet förväntas ta ansvar för de gemensamma utrymmena. Till exempel har de som bor här veckor då de sköter städningen.

- Jag brukar kalla dem för mina motionsveckor, säger Liisa Niekki som bott här sedan år 2007.

Liisa och Bertel ser många fördelar med att bo tillsammans med andra äldre personer. Man känner sig inte ensam, samtidigt som de kan dra sig tillbaka till sina egna rum om de vill. Det är lättare att förbli aktiv tillsammans med andra och det känns tryggt att bo tillsammans.