Hjärtkirurgin är i fara då specialsjukvården sparar

Det blir oerhört svårt att spara. Det säger sjukvårdsdistriktets direktör Göran Honga efter att Vasa stad ställt kravet att kostnaderna i specialsjukvården måste minska med två procent. I pengar handlar det om 3,6 miljoner euro.
- Det finns inga marginaler, säger Honga. Någonting måste bort.
Vasabladet skriver idag att hjärtkirurgin är i vågskålen och Honga bekräftar att det är ett alternativ. Styrelsen laborerar med olika möjligheter. Det som komplicerar frågan är att patienterna från årsskiftet fritt kan välja vårdplats. Finns inte vården i Vasa kan patienten söka den annanstans och kommunen hamnar ändå att betala fakturan.
- Det handlar om en balansgång, säger Honga. Hur ska vi i Vasa behålla så bra service som möjligt och vilken vård ska sökas utanför distriktet?
3,6 miljoner euro går i varje fall inte att spara utan att helt ta bort någon vårdform, menar Honga. Hur som helst får centralsjukhusets framtid inte äventyras. Det har kommunerna sagt och det innebär att man, enligt Honga, måste söka sparobjektet i vård där patienterna är få och kostnaden stor.
- Där är onekligen hjärtkirurgin ett exempel, säger Honga. Men det finns också andra alternativ.
Den 17 oktober samlas kommundirektörerna i sjukvårdsdistriktet för att diskutera läget. Då klarnar också om de övriga kommunerna ställer sig bakom sparkraven från Vasa.
Styrelsen väntas ha sitt förslag klart i början på november och sjukvårdsdistriktets fullmäktige fattar det avgörande beslutet 28 november.
Läget allvarligt säger sjukvårdspolitiker
Alla kommuner har problem just nu, säger Gösta Willman, stadsdirektör och tillika ordförande i sjukvårdsdistriktets fullmäktige. Enligt Willman behövs drastiska åtgärder och det vi ser är bara början.
- Knappast kommer någon kommun att ställa sig på barrikaderna och motsätta sig Vasa stads sparkrav. Vasa står ändå för hälften av centralsjukhusets ekonomi, säger Willman.
Willman säger att han är medveten om att enskilda patientgrupper kommer att protestera. Det såg man exempel på för inte så många år sedan då det fördes en intensiv debatt om hjärtkirurgin.
Men i dag menar Willman att läget är annorlunda. De öppna hjärtoperationerna har minskat i antal och andra vårdmetoder har kommit in i bilden. För tillfället har Vasa inte ens en egen hjärtkirurg utan operationerna köps in av utomstående konsulter.
Hjärtkirururgin är dyr och vänder sig till en liten patientgrupp, säger Willman. Nu utreder styrelsen vilka följder det har för sjukhuset om just den vården eller någon annan spetskompetens läggs ner.