Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Kvinnoörter

Från 2013
Uppdaterad 10.10.2013 16:51.
Olika örtteer för olika behov
Bildtext Olika örtteer för olika behov
Bild: YLE/Strömsö

Kvinnobesvär är något det talas väldigt lite om i kafferum och vid middagsbord, men nu tar vi in mensvärken och humörsvängningarna i salongen. Alexandra och Camilla listar kvinnliga åkommor och vad man kan göra åt dem.

Många märkligheter kan pågå i en kvinnokropp utan att det märks särskilt mycket utanpå. Över en natt kan man svälla upp två storlekar, vakna och upptäcka att hela världen plötsligt har blivit väldigt motvalls. Man kan ha sådan vansinnig mensvärk att det känns som om någon står och hugger en i magen med en kniv. Man kallsvettas, blir yr och måste sjukskriva sig. Humöret kan svänga blixtsnabbt från glad till arg till bottenlöst ledsen. Slemhinnor torkar ut, sexlusten är som en avlägsen dröm och så får man svamp i underlivet – igen.

Men det finns hjälp att få. Vissa örter, till exempel humlekottar, rödklöver och nässelfrön, innehåller ett hormon som är väldigt likt östrogen. Det kan hjälpa vid hormonrelaterade humörsvängningar. Daggkåpa är en annan ört som har använts länge vid allehanda kvinnobesvär, fast man fortfarande inte vet vilket aktivt ämne i daggkåpan som har den välgörande effekten. Vi vet bara att en ilsken, svettig kvinna kan må mycket bättre om hon får en kopp daggkåpete.

Camilla doftar på rosenolja.
Bild: YLE/Strömsö

Både vid PMS- och klimakteriebesvär kan det också vara bra att använda lugnande örter. Kamomill och citronmeliss är som en varm filt när man är ledsen och bara känner olust i hela kroppen. Johannesört hjälper vid lätt nedstämdhet och passar bra i teblandningar mot övergångsbesvär och PMS. Tänk bara på att inte använda johannesört i kombination med p-piller, p-stav eller hormonspiral, eftersom johannesörten kan slå ut hormonbaserade preventivmedel.

PMS-te
Blanda lika delar av torkad daggkåpa, rödklöver, citronmeliss och kamomill. Om du sväller upp mycket innan mens kan du lägga till en del torkade björklöv som är urindrivande. Ta två teskedar av blandningen till en kopp hett vatten, låt dra i fem minuter. Sila och drick vid behov.

Te för arga damer
Blanda lika delar torkad daggkåpa, citronmeliss, johannesört och humlekottar. Ta två teskedar av blandningen till en kopp hett vatten, låt dra i fem minuter. Sila och drick vid behov.

Vid mensvärk tycker jag att ett kramplösande örtte hjälper mycket bättre än värktabletter. Rölleka och gråbo löser upp kramper i glatt muskulatur, sådan som vi har i magen, tarmarna och livmodern. De ökar också blödningen litet grann, vilket gör att blodet inte hinner koagulera och klumpa sig – det gör jätteont när klumpar av mensblod ska försöka pressa sig genom livmodertappen. Gråbo har lite dåligt rykte i Finland, eftersom många är allergiska mot pollenet. Det är synd, eftersom gråbo är en potent läkeväxt som utöver mensvärk också hjälper mot förstoppning, aptitbrist och kramp i gallgångarna.

Te vid mensvärk
Ta två teskedar torkad rölleka och gråbo till en kopp hett vatten, låt dra i fem minuter. Börja dricka av teet så snart du känner att mensvärken är på väg och drick 3-5 koppar om dagen tills krampen släpper. Tål du inte gråbopollen kan du ta bara rölleka.

Efter mens, graviditet och i övergångsåldern får många kvinnor torra och sköra slemhinnor i underlivet. Där kan en nässelfröolja hjälpa, fytohormonerna i fröna hjälper slemhinnan att återfå sin fukt.

Nässelfröolja är bra mot klåda.
Bild: YLE/Strömsö

Nässelfröolja
Plocka nässelfrön en torr och solig dag. Lägg fröna i en glasburk och fyll på med ekologisk kallpressad rypsolja så att det täcker fröna. Sätt på locket och låt oljan stå och dra i två veckor. Sila bort fröna och häll oljan i en mörk glasflaska.
Smörj underlivet med oljan när slemhinnorna känns torra och sköra.

Underlivssvamp kan dyka upp när som helst. Det bästa medlet mot svamp tycker jag är aloe vera-gelé. Ta ett blad från en läke-aloe vera (det finns många sorters aloe, så se till att du har rätt sort) och sprätta upp det på längden. Gnid insidan av bladet mot underlivet. Det här hjälper också mot klåda, sprickor och sår.

Sexlusten är något som kommer och går för de flesta kvinnor. Jag ska inte ge mig in på förklaringar till varför det är så, men här kommer några tips för att få igång lusten igen:
Te på rödklöver och humlekottar innehåller fytohormon som kan höja lusten hos kvinnor.

Rosenrot, en nordisk fjällväxt, är en prestationshöjare som också är känd för att höja känslan vid sex. Rosenrot finns som tabletter i hälsokosten eller så kan man köpa torkade rötter och göra en rosenrotstinktur. Både män och kvinnor med potensproblem kan få hjälp av rosenrot. Ta två tabletter eller en tesked tinktur en timme innan du vill ha sex. Rosor har en doft som fungerar lusthöjande för både kvinnor och män. En lätt massage med en rosenolja kan bli inledningen på en väldigt trevlig kväll.

Te för att öka sexlusten.
Bild: YLE/Strömsö

Slutligen ett råd till alla män som lever med kvinnor som ibland plötsligt börjar bete sig helt irrationellt. Vi förstår inte själva vad som händer med oss – vi upplever att det är ni som plötsligt har blivit vansinnigt irriterande. Det bästa ni kan göra är att, utan kommentarer, ge oss en kopp daggkåpete och lite choklad, och sedan bädda ner oss i soffan medan ni lagar middag. Och tar disken efteråt.

Te mot tappad sexlust
Blanda lika delar torkade humlekottar och rödklöverbollar. Ta två teskedar av blandningen till en kopp hett vatten, låt dra i fem minuter. Sila och drick en kopp om dagen under perioder när du känner dig lustlös.

Rosenrotstinktur för ökad lust och känsla
Ta en del torkad rosenrot till tre delar vodka, blanda i en glasburk. Låt dra i en månad och sila sedan bort rötterna. Häll upp i mörk glasflaska. Håller väldigt länge. Ta en tesked i ett halvt glas vatten en timme innan du vill ha sex.

Lusthöjande rosenolja
Ta 5-10 droppar eterisk olja från ros till 100 ml mandelolja. Använd oljan som massageolja.

Mer om ämnet på Yle Arenan