Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Karleby tar i bruk program mot familjevåld

Från 2013
Uppdaterad 09.10.2013 13:32.
Bildtext Marita Loukiainen som är verksamhetsledare på Karleby mödra- och skyddshem (bilden är arrangerad)

Karleby och Kronoby tar i bruk ett nytt program för att förebygga familjevåld. Bland annat ska barnskyddet, rådgivningarna och polisen få en mall med frågor som de kan ställa till personer som löper risk att utsättas för våld.

Ungefär 6 procent av de finländska kvinnorna har utsatts för våld av en närstående någon gång. I Karleby tog mödra- och skyddshemmet förra året emot 34 familjer och 45 barn.

Programmet är inte längre tillgängligt

- Jag tror att det kommer att hjälpa. Jag tror det är viktigt att vi tar i bruk alla medel som finns mot våld. Det har varit mycket forskning inom det här området de senaste 20-30 åren och jag tror vi är på god väg, säger Jessica Sundström som är enhetschef på Iida-Liina mödra- och skyddshem.

Det nya programmet kallas Marak och går ut på att våldsoffret får svara på en blankett med 24 frågor. Om personen ger lov så diskuteras sedan olika lösningar i en arbetsgrupp med medlemmar från olika sektorer. Programmet har testats i flera kommuner i Finland och erfarenheterna har varit goda.

- Den största nyttan är att folk från olika sektorer sätter sig ner vid s amma bord för att diskutera. Man kan följa upp så mycket mer då, säger Marita Loukiainen som är verksamhetsledare på Karleby mödra- och skyddshem.

Till exempel kan man kolla om det behövs besöksförbud, hur bostadssituationen ser ut och vad man kan göra för att barnen inte ska behöva vara med i hotfulla situationer.

En tredjedel skiljer sig

För de som utsätts för våld är ofta skyddshemmet en sista utväg.

- Våld i hemmet är fortfarande tabu. Det är vanligt attt kvinnan börjar bortförklara händelserna och tvivla på att hon gjorde rätt då hon sökte hjälp, säger Loukiainen.

På mödra- och skyddshemmen brukar man tala om en så kallad tredjedelsstatistik. Det innebär att en tredjedel av klienterna skiljer sig, en tredjedel går tillbaka till det gamla situationen och en tredjedel klarar vardagen med fortsatt stöd.

Marak-systemet tas i bruk efter ett initiativ från fullmäktigeledamot Hanna Cygnel (gröna).