Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den kinesiska ledningen lyser under ASEAN-möte

Från 2013
Uppdaterad 09.10.2013 16:23.
Premiärminister Li Keqian försäkrar att Kina vill ha gemensamma spelregler i Sydkinesiska havet
Bildtext Kinas premiärminister Li Keqiang under ASEAN-toppmötet i Brunei.
Bild: Nyein Chan Naing / EPA

De sydostasiatiska ländernas samarbetsorganisation ASEAN inledde i dag ett två dagar långt toppmöte i Brunei.

Bland gästerna finns bland andra Kinas premiärminister medan USA representeras av utrikesminister John Kerry.

Kerry ersätter president Barack Obama som var tvungen att ställa in sin sydostasiatiska rundresa på grund av budgetkrisen i USA. I Asien är det många som ser det som ytterligare ett tecken på hur USA:s inflytande minskar i takt med att Kinas ökar.

Den kinesiska ledningen dominerar

- En familj som lever i harmoni mår bra. Som medlem av den asiatiska Stillahavsfamiljen är Kina redo att leva i sämja med de andra familjemedlemmarna och att hjälpa dem om så behövs, konstaterade Kinas president Xi Jinping i sitt tal inför Stillahavsländernas APEC-toppmöte på Bali.

Xi lät försonlig och konstruktiv och han var toppmötets stora stjärna, särskilt när Barack Obama lyste med sin frånvaro - upptagen som har var med att få ordning på sitt eget hus.

Obama stannade hemma trots att han har försäkrat att USA kommer satsa mer på världens mest dynamiska handelsområden för att öka USA:s inflytande.

I stället var de Xi som besökte Indonesien och Malaysia med miljardavtal i bakfickan.

Kina bildar en ny investeringsbank

Xi meddelade också att Kina kommer att bilda en helt ny investeringsbank för området, något som säkert ökar Kinas inflytande ytterligare, tror Kina-experten Mikael Mattlin på Utrikespolitiska Institutet.

- Delvis vill man mer konkret binda de omkringliggande länderna samman ekonomiskt med Kina. Infrastrukturprojekten är ju sådana som gör samarbetet mycket konkret, säger Mikal Mattlin.

Enligt Mattlin har Kina länge varit den ekonomiska knutpunkten i det ekonomiska systemet i regionen. En annan aspekt är att man vill bygga upp välviljan mot Kina eftersom Kina och USA konkurrerar i området.

- Kinas ekonomiska inflytande ger också möjlighet att konkret påverka andra länder politiskt, säger Mattlin.

Kinas premiärminister Li Keqiang stjäl uppmärksamheten vid det pågående ASEAN-toppmötet i Brunei medan USA:s utrikesminister John Kerry stretar emot genom att betona Kinas pågående gränstvister med flera ASEAN-länder.

Kina inledde i september diskussioner med ASEAN för att trappa ner spänningen i Sydkinesiska havet och för att dämpa amerikanska krav på bindande spelregler för hur man ska handskas med ötvisterna i Sydkinesiska havet - det som kallas Code of Conduct.

"Kina vill ha kontroll"

Mikael Mattlin tror att Kina inte vill nå en bestående lösning utan snarare vill spela med tiden.

- Kina fick en ny ledning för ett år sedan och det som man har sett är att Kina vill trappa ner på konflikterna för att få bättre kontroll över dem.

Mikael Mattlin tror inte att det egentligen spelar så stor roll om Barack Obama ställer in ett eller två toppmöten, det betraktas ändå som symboliskt.

- Många ser det nog som en missad chans för USA. Det är ganska fritt fram för Kina att dominera scenen, säger Mattlin.

WTO-samtalen om ett globalt frihandelsavtal stampar på stället och det har lett till en uppsjö av olika slag av frihandelsavtal i Östasien. Det har slutits eller förhandlats om ett hundratal olika frihandelsavtal i Östasien och Stilla havet.

ASEAN eftertsträvar eget frihandelsområde 2015

ASEAN-länderna med 600 miljoner invånare siktar på att åstadkomma ett eget frihandelsområde - som det i EU - redan år 2015. Också här tävlar USA och Kina om inflytande och egna frihandelsmodeller.

- Det är svårt att säga vem som vinner. USA har drivit på ett eget kontroversiellt frihandelsområde , TPP, som Kina har uteslutits från. ASEAN har för sin del bilaterala frihandelsavtal med Kina, Sydkorea och Japan. Många uppfattar att TPP är riktat mot Kina, säger Mikal Mattlin.

En del länder i Sydostasien upplever också Kina som ett växande hot trots att Kina inte har utnyttjat sin militär såsom USA har gjort för att uppnå politiska mål.

- Jag vet inte om hot är det riktiga ordet. I början av 2000-talet såg de omkringliggande länderna enbart positivt på Kinas frammarsch, säger Mattlin.

Enligt Mattlin har bilden förändrats i och med ötvisterna och USA:s försök att få länderna att se mer på säkerhetsaspekterna.

- Grannarna har blivit mer försiktiga, men de är medvetna om att de måste leva med Kina för alltid så det drar åt båda hållen, säger Mattlin.