Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

SFP i syd möts för att diskutera framtiden

Från 2013
Uppdaterad 09.10.2013 16:48.
Händer.
Bild: YLE

I kväll träffas Sfp-grupperna i Sydösterbotten och forsätter diskussionen om framtiden i regionen. Närpes förfrågan om samgångsutredning senast fick nej från alla tillfrågade i K5.

- Nu går vi vidare med de premisser vi har nu i Kaskö, Kristinestad och Närpes, säger Olav Sjögård, stadsstyrelsens ordförande i Närpes.

SFP i syd diskuterar framtiden

Programmet är inte längre tillgängligt

- Både Närpes och Kristinestad har också en önskan att få vara med i Vasa och utreda med Vasa, men önskar också utreda vi tre här i Syd. Kaskö vill utreda också med de finska grannkommunerna, det är vi däremot inte intresserade av i Närpes. Det kan finnas ett visst intresse i Kristinestad, men vårt fullmäktige vill utreda om de tre städerna i Sydösterbotten kan samarbeta med Vasa, säger Sjögård.

När ni nu är så olika i Sydösterbotten, kommer ni till ett gemensamt beslut?

- Jag både hoppas och tror det. Den här regionen borde vara livskraftig. Det är klart att det ska funderas mycket, men om vi nu kommer till en utredning så vi kan sätta oss ner och fundera på allvar vad de olika städerna i Syd vill, så kommer vi att ha nytta av det på många sätt.

-Om vi inte gör det så kanske vi ändå gemensamt kan utreda social och hälsovården med Vasa. Det är också ett alternativ som vi ser det, att vi fortsätter som självständiga men utreder social och hälsovården med Vasa.

I fullmäktige i Närpes finns dessutom två viljor.
- En del av dem som bor i Pörtom och Övermark vill orientera sig mera mot Vasa för att de har kontakterna mera ditåt, det är helt naturligt, säger Sjögård.