Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Blygsam effekt av momssänkning

Från 2013
Uppdaterad 09.10.2013 17:13.
Restaurangbord med matportioner.
Bildtext Restauranger stoppade momssänkningen i gen ficka
Bild: Creatas/Yle

Momssänkningen på krogmaten hade inte de effekter som regeringen hade hoppats på. Det visar en utredning som Statens ekonomiska forskningscentral VATT har gjort.

Regeringens tanke med momssänkningen var att lägre skatt ska ge lägre priser och på det sättet öka efterfrågan på restaurangtjänster. Dessutom räknade regeringen med att sysselsättningen ska öka inom en arbetsintensiv bransch.

Utredningen visar att momssänkningen ledde till 2,2 procent lägre priser på restaurangmaten. Det är bara en fjärdedel av vad prissänkningen borde ha varit om momssänkningen hade fullt ut förts över på priserna.

Stora restauranger eller restauranger som hör till någon kedja sänkte sina priser mera än små oberoende restauranger. Många små krogar ändrade inte sina priser överhuvud taget trots momssänkningen.

Momssänkningen hade inte heller någon inverkan på antalet sålda portioner eller på sysselsättningen inom branschen.

VATT kom nyligen till liknande slutsatser i en utredning som gällde momssänkningen effekter inom barberar- och frisörsbranchen.

Läs också: Sänkt moms gynnade inte kunder