Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Arbetsgrupp ser över skolköken i Korsholm

Från 2013
Uppdaterad 11.10.2013 09:07.
Bildtext Arkivbild.

Korsholms kommun ska nu försöka hitta en lösning för skolköken i den södra delen av kommunen. Just nu har skolorna tillredningskök, det vill säga att skolorna tillverkar sin egen mat.

Men det är dyrt och i takt med att elevantalet växer ska köken byggas om och då är det skäl att överväga centralisering av skolköken.

Programmet är inte längre tillgängligt

Köket i Toby skola renoveras i juni

Först ut är Toby skola. Skolan ska byggas ut och det betyder att också köket ska renoveras.

Peder Pedersen, fastighetschef i Korsholm
Bildtext Peder Pedersen, fastighetschef i Korsholm.

- Elevantalet kommer att växa så stort inom tre år, det ökar från 75 till närmare 140 elever. Och det betyder att köket inte kommer att räcka till efter 2016. Därför måste vi diskutera om vi fortsättningsvis ska ha det som ett tillredningskök och det här behöver vi ha reda på inför renoveringen och ombyggnaden av köket som startar i juni, säger Peder Pedersen, fastighetschef i Korsholm.

Endast ett tillredningskök inte ett alternativ

Samtidigt måste kommunen se över resten av skolköken i området. Det billigaste alternativet skulle vara bara ett tillredningskök i hela Södra Korsholm. Men enligt Pedersen är det här inte ett alternativ i dag. Ett alternativ som kommer att diskuteras är att alla skolor får fortsätta med tillredningskök, men det blir dyrt.

- Ett alternativ är ju förstås att köket i Solf skola, som byggdes om för något år sedan, skulle ta hand om en bit. De skulle klara av Tölby-Vikby köken, men inte Helsingby och Toby. För Helsingby och Toby måste vi hitta en annan lösning.

Samhällsbyggnadsnämnden har ett möte i kväll, torsdag, och ska enligt förslag tillsätta en arbetsgrupp som ska utreda hur mattillverkningen ska lösas i södra Korsholm. Arbetsgruppen ska fatta ett beslut före årsskiftet.