Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kritik mot förslag om syriska flyktingar i Kuggomskolan

Från 2013
Uppdaterad 10.10.2013 11:53.
Axxell Kuggom
Bildtext Kuggomskolan har tomma inkvarteringsutrymmen
Bild: Yle/Sune Bergström

Lovisa kunde ta emot flyktingar från Syrien. Det föreslår stadsfullmäktigeledamot Thomas Rosenberg, Sfp. Förslaget har redan hunnit väcka kritik i sociala medier.

Rosenberg föreslår i en fullmäktigemotion att syriska flyktingar kunde placeras i Kuggomskolan. Staden borde inleda förhandlingar med ägarna till Kuggomskolan, Axxell och Svenska folkskolans vänner, anser Thomas Rosenberg. Anslag borde reserveras i nästa års budget.

Rosenberg säger att det är viktigt att vi inte släpper tanken på att Kuggom skall ha en framtid också som ett centrum för hantverk. Förslaget om flyktingmottagning är en akut åtgärd medan Kuggomskolan håller på att tömmas.

Har Lovisa råd?

Grundtrygghetsnämndens viceordförande Päivi Bärlund, samlingspartiet, är inte på stående fot beredd att stöda Thomas Rosenbergs fullmäktigemotion.

Bärlund påpekar att nämnden tidigare har besluta att Lovisa inte tar emot flyktingar. Staden har varken råd eller hyresbostäder. Bärlund säger att människor inte kan leva hela sitt liv i en inkvarteringsbyggnad. Om Lovisa har råd och får statsbidrag så kan staden ompröva sitt beslut, säger Päivi Bärlund.

Axxell Kuggom
Bildtext Kuggomskolan har tomma inkvarteringsutrymmen
Bild: Yle/Sune Bergström