Verdi - Italiens musikaliske landsfader
Häromdagen fyllde Verdi tvåhundra år. Jag vill inte påstå att hans födelsedag inte har uppmärksammats, men det har förvånat mig att världens operahus under det gångna året främst har inriktat sig på Giuseppes årskamrat, Richard Wagner.

Dokumenterat: Giuseppe Verdi - Italiens musikaliska landsfader
Av Albert Ehrnrooth
Kan man på basen av operahusens repertoarval påstå att Wagner är populärare än Verdi? Ja, det kan man faktiskt, men det finns orsaker till det som inte beror på kvalitativa faktorer.
För närvarande tycks det finnas ganska gott om sångare som klarar av Wagneroperornas specifika krav, men det är ont om riktiga så kallade Verditenorer. Det finns ett ganska rikt utbud av sopraner – många av dem är ryska eller ukrainska – som kan sin Desdemona, Lady Macbeth, Violetta eller Leonora. Men tenorerna med en lyrisk-dramatisk klang som dessutom övertygar i roller som Otello, Rigoletto och Riccardo kan man räkna på två händer. Se där, den främsta orsaken till varför vi inte ser tillräckligt många högklassiga Verdiuppsättningar!
Den politiske Verdi
I dag betraktas Verdi som Italiens musikaliske landsfader. Han engagerade sig i den politiska rörelse som kallas "risorgimento", återuppvaknandet och som under första halvan av 1800-talet framgångsrikt strävade efter ett enat Italien.
Giuseppe Verdi föddes den 10 oktober 1813 i le Roncole, en liten by 45 km nordost om Parma. På den tiden härskade Napoleon ännu över hela den italienska halvön, men följande år återvände österrikarna. Wienkongressen 1815 återupprättades de autokratiska regimerna i hela Italien och Lombardiet med huvudstaden Milano blev på nytt en lydstat under Österrike-Ungern.
Tragiskt livsöde
Verdis första opera sattes upp på världsberömda Teatro alla Scala och den unge tonsättaren kunde se fram emot en lysande framtid. Men sonen Icillo, hade avlidit en månad innan premiären och därpå följande år drabbades Verdi på nytt då hans älskade hustru dog. Till råga på allt blev den andra operan, som var en förväxlingskomedi, en fullständig flopp. Tonsättaren var nära på att ge upp och beredd att återvända till sin hemstad, men tack vare sopranen Giuseppina Strepponi (som senare blev hans hustru) fick han en ny chans att komponera ett verk för La Scala. Det var Nabucco (1842) som blev en stor framgång, delvis tack vare körsången Va Pensiero, som i folkmun kallas för Fångarnas kör.
Titta på den här fina Flash Mob-versionen
Va Pensiero blev praktiskt taget kampsången för det enade Italien och har egentligen förblivit landets inofficiella nationalsång.
Var det en slump att Va pensiero blev risorgimento-rörelsens kampsång? Möjligtvis, men Verdi hade ingenting emot att bli det musikaliska språkröret för Italiens enande. Han komponerade ett tiotal operor som har en klar eller åtminstone ett kodat politiskt budskap.
Mitt radioprogram handlar alltså huvudsakligen om Verdis politiska engagemang och varför han betraktas som Italiens musikaliske landsfader.
Jag har rest till Milano och Verdis hemtrakter för att intervjua italienska experter. Jag har blivit tvungen att lära mig italienska som inte sjungs på operan och dessutom fördjupat mig i landets kaotiska frihetskamp. Nu begriper jag varför Italien fortsättningsvis kämpar mot sig själv. Utöver detta har jag lärt mig att urskilja Wagnertenorerna från de mer sällsynta Verditenorerna.
Giuseppe Verdi - Italiens musikaliske landsfader, redaktör Albert Ehrnrooth och ljudbild Lindyanne Ehrnrooth i Radio Vega på söndag kl. 9.03 och på onsdag kl. 11.03.
De viktigaste styckena som spelas i programmet:
REQUIEM, G. VERDI sol: Placido Domingo, dir: Daniel Barenboim, Chicago Symphony Orchestra
POLONAISE i A-moll F, CHOPIN Piano: Alexej Gorlatch
MACBETH, G. VERDI dir: Giuseppe Sinopoli, Orchester och kör: Deutschen Oper Chor und Orchester
LA FORZA DELLA DESTINO, Pace, pace, mio Dio sol: Angela Gheorghiu dir: Riccardo Chailly Milan Symphony Orchestra
AIDA, G.VERDI sol: Placido Domingo, dir: Erich Leinsdorf, London Symphony Orchestra
NABUCCO, G VERDI sol: Elena Souliotis dir: Lamberto Gardelli, Konzertvereinigung Wiener Staatsopenchor, Wiener Opernorchestrer
LOMBARDI, G.VERDI dir: Lamberto Gardelli, Royal Philharmonic Orchestra, Ambrosian Singers
LA BATTAGLIA DI LEGNANO, G VERDI sol: Matteo Manuguerra, dir: Lamberto Gardelli, ORF Orchestra and Symphony and Chorus, Vienna
UN BALLO IN MASCHERA G. VERDI, Ten: Jussi Björling dir: Nils Grevilius Orkester
Här kan man lyssna på Verdis Requiem, bandad i Musikhuset i Helsingfors i september:
Konserten: Verdis Requiem. Del 1/2
Konserten: Verdis Requiem. Del 2/2
Och här kan du se en flashmob som tar ut musiken till ett köpcenter i Köln:
Va, Pensiero - Ostergruß & Flashmob in Köln Kalk | WDR Rundfunkchor | ARD