Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Född med silversked i munnen och guldskål i handen

Från 2013
Uppdaterad 01.11.2013 09:08.
Susanne Kamu med hunden Clara
Bild: YLE/ Tiina Grönroos
Programmet är inte längre tillgängligt
Samtal om livet: Samtal om livet med Susanne Kamu, utan musik - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

När Susanne Kamu var ung drömde hon om att bli proffsryttare. Men hon hade också två andra alternativ; veterinär eller psykolog. Susanne blev veterinär.

I dag har Susanne en egen veterinärklinik i Fuengirola. Hennes kunder är i första hand nordbor som bor i Costa del Sol. Att undersöka, vaccinera eller medicinera husdjuren går ofta snabbt, men sedan gäller det ibland att vara lite amatörpsykolog för husse eller matte.

Arbetsdagarna på kliniken blir rätt långa, men däremellan hinner hon koppla av med långa hundpromenader, goda vänner och segling. Susanne Kamu bor i en arkitektritad villa som är 770 kvadratmeter stor och inrymmer bland annat en biografsalong och musikstudio. Hon har en fantastisk utsikt över havet och en vacker trädgård som sköts av proffs. Kort och gott, Susanne från Helsingfors lever ett mycket gott liv

- Jag är född inte enbart med en silversked i munnen utan också med en guldskål i handen, om man kan säga så, säger Susanne och skrattar.

Spanien, familjen och veterinärkliniken

Det var under en längre semester i Spanien slutet av 1990-talet som Susanne kom på idén att grunda en veterinärmottagning på Solkusten. På den tiden var det högkonjunktur i Spanien och det fanns egentligen ingen skandinavisk klinik. Beslutet fattades ganska snabbt.

- Why not, livet är för kort att bara gå och tänka … det här vill jag göra sen, kanske…

Why not, livet är för kort för att bara gå och tänka

Före flytten till Spanien hade Susannes familj bott i Danmark och då jobbade hon på Helsingborgs djursjukhus i Sverige. Orsaken till att familjen bodde i Danmark berodde på Susannes exman, dirigenten Okko Kamu och hans jobb.
Susanne har tre barn tillsammans med Okko Kamu. Barnen har tillbringat den mesta tiden i Spanien, där de också har gått i skola.
Att växa upp utomlands innebär definitivt inte att man förlorar sin finländska identitet.

- Mina söner har gått lumpen i Finland och är mer patriotiska än vilken finne som helst.

Idag bor endast yngsta barnet, en dotter, hemma. Sönerna studerar och bor utomlands.

- Mina barn har kanske haft en lite tuffare uppväxttid, men de har i stället många vänner från olika länder och de kan många språk, vilket bäddar gott för framtiden.

Fast när barnen var på sommarjobb i Finland fick de höra att deras finska inte var tillräckligt bra.

Segling och ridning

Numera är Susanne och Okko Kamu frånskilda, men de var gifta i cirka 20 år.

- Ett långt och lyckligt äktenskap. Även om ett äktenskap tar slut kan man inte säga att det skulle varit olyckligt. Allting gott kan ta slut.

Paret träffades i samband med segling, en av Susannes passioner och ännu i dag ett stort fritidsintresse.

Men när Susanne var ung var det största fritidsintresset ridning. Hon red som mest två till tre hästar per dag och drömde till och med om att bli proffsryttare.

Susanne har jobbat som stallflicka både i Finland och England och ansåg att det i längden blir både tungt och tråkigt att försörja sig på det sättet. Hon insåg också att det är ytterst få som klarar av att bli proffsryttare, dels på grund av ekonomi, dels på grund av andra omständigheter.

Susanne Kamu med hunden Clara
Bild: YLE/ Tiina Grönroos

Susanne började studera till veterinär och vid sidan av studierna och ridningen började hon också segla.

I dag har hon en egen segelbåt som hon åker ut med om kvällarna och veckosluten. Under ett knappt år har hon seglat omkring 4000 kilometer.

- Det är frihet, vila, det är som att ha en sommarstuga. Sen är det förstås kontakten med likasinnade och regattorna.

Susanne planerar att segla den över hela Medelhavet, till Italien, Serbien, Kroatien och Grekland.

- Efter det tar jag kanske båten hem till Finland.

Susanne är finländsk medborgare och tänker förbli det. Men hennes hem är i Spanien. Finland tänker hon inte flytta till.

Inget av barnen vill bli veterinär. Susanne Kamus veterinärklinik i Fuengirola är i dag till salu. Efter femton år är Susanne sugen på nya utmaningar.

Susanne är med i Veterinärer utan gränser och planerar att engagera sig mera i det arbetet. Sommaren 2014 har hon för avsikt att jobba på Grönland.

- Sen ska jag resa, träffa mina barn som ju börjar vara lite utspridda, säger Susanne med ett stort leende.