Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hos manskörerna finns pengarna

Från 2013
Uppdaterad 11.10.2013 15:12.

Manskörerna har ofta gamla anor. De har kunnat samla kapital under en lång tid och pengarna placeras förståndigt. Så är det också för Wasa sångargille.
Föreningen kunde köpa ett vackert jugendhus i slutet av 1980-talet.

- Man ska beakta att kören har funnits sen 1930. Kapitalet har uppstått under många år på olika sätt. Vi talar inte om stora summor, men vi kunde förvärva det här huset och hålla det i skick. Det här huset var väldigt förfallet, men körmedlemmarna har satt ner flera tusen talkotimmar på att få det i skick, berättar dirigenten Stefan Wikman.

För att få verksamheten att gå runt hyr man ut huset till olika tillställningar och evenemang.

- Uthyrningen är egentligen grunden till allting. Vi behöver en god ekonomi för att kunna göra större produktioner som vi väljer att göra. Det kostar med musiker och professionella sångare, de gör lönearbete då de jobbar hos oss och ska ha betalt för det, säger ordföranden Magnus Stenström.

I november bjuds det på Verdis Requiem med bland annat Monica Groop och Camilla Nylund som solister.

Körens motto är att vara nyskapande på traditionens grund.

- Vi vill skapa nytt för att hålla intresset för manskörsång, men också för att hålla kören attraktiv för nuvarande, nya sångare, för publik och samarbetspartner. Vi har hela tiden ambitionen att utvecklas musikaliskt. Det är ändå det som är grunden för hur man låter och hur man sjunger, säger Stefan Wikman

Hittills har rekryteringen fungerat väl för Wasa sångargille.

- Huvudorsaken här är långsiktig och systematisk verksamhet. Sångarna som kommer med vet från början vad de går in i och meningen är att de ska uppleva det som attraktivt. Sen ska det vara en sån typ av repertoar och uppträdanden att det upplevs som ett meningsfullt gäng att gå med i. Vi har jobbat mycket med är att ta hand om de nya som vi får, säger Wikman.

Läs om Kulturfondens körutredning och Sång- och musikförbundet som får miljonunderstöd: Körerna, makten och härligheten
Läs om kören för dem som inte kan sjunga: Stora Fröjden i Västnyland
Läs också om Borgåkören Cawiar: Vi är rock!

Mer om ämnet på Yle Arenan