Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Stora Fröjden: glada sångare

Från 2013
Uppdaterad 11.10.2013 15:14.
Programmet är inte längre tillgängligt
Närbild: Närbild - Kören Stora Fröjden - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

En av MBI:s populäraste kurser är Stora Fröjden - kören för dem som kan sjunga - eller tror att de inte kan sjunga. Det finns 6-7 liknande körer i Svenskfinland.

- Efter att de börjat i kören sade någon att "i år var det första gången jag vågade sjunga med i kyrkan på julen" och också "tänk att jag får vara med om det här, jag som alltid i lågstadiet eller folkskolan fått höra att jag ska var tyst ", säger Åsa Westerlund som är dirigent.

Stora Fröjden har börjat 2006 på initiativ av Westerlund och har ganska stadigt haft ett femtiotal deltagare. Den har haft några konserter och också spelat in en skiva.

- Det är nog alltid lite spännande och pirrigt inför en konsert. Men jag tycker vi har klarat det relativt bra. Det har varit jättemysigt att sjunga i kyrkan. Och vi har faktiskt haft mycket folk! Det har känts som att åhå - har vi så här många som kommer och lyssna på oss", säger Rosita Sjöblom-Saarinen.

Körer jobbar för det mesta för att skapa en repertoar inför sina konserter.
- Men för oss är det ändå själva övningarna som är målet. Att träna rösten, bli frimodigare, pröva på olika saker... Men sedan är det också roligt att ibland dela med sig, säger Westerlund.

Mer om Stora Fröjden och om körsång i allmänhet i tv-programmet Närbild på Yle Fem på söndag klockan 19.50.

Läs om Kulturfondens körutredning och Sång- och musikförbundet som får miljonunderstöd:Körerna, makten och härligheten
Läs om Vasa sångargille: Hos manskörerna finns pengarna
Läs också om Borgåkören Cawiar: Vi är rock!

Mer om ämnet på Yle Arenan