Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Kaffeklubben som läcker

Från 2013
Uppdaterad 11.10.2013 14:19.
Anneli Bülow.

Nobels fredspris går alltså i år till Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW. Beslutet kommer att kritiseras. Jag kunde också kritisera det, men jag är mindre upprörd än många gånger tidigare.

Barack Obamas fredspris kändes onekligen ännu mera förhastat. Jag minns att jag blev bestört då FN och Kofi Annan fick fredspriset år 2001 då jag hade folkmordet i Rwanda i allt för färskt minne. Ett av FN:s och Kofi Annans allra största misslyckanden någonsin. Det kan gott hända att kaffeklubben i Norge redan hade glömt folkmordet den gången.

Det är nämligen kaffeklubbens sammansättning vi borde diskutera mera än kaffeklubbens beslut.

Nobels fredspris är det enda Nobelpriset som inte utses av fackfolk. Det utses av fem partipolitiskt utsedda norska pensionärer. Förlåt, en av de nuvarande kommittémedlemmarna kanske fortfarande är yrkesverksam jurist, men också hon före detta statssekreterare vid det norska justitieministeriet.

Jag föreslår en ny sällskapslek - sätt er ner kring era kaffebord där hemma och fundera vem som skulle få Nobelpriset i kemi om ni skulle få välja? Kanske någon som hittat på ett extra bra recept på muscha (hembränt). Litteraturpriset kanske kunde gå till Michael Connelly (populär amerikansk deckarförfattare).

Enligt min mening borde åtminstone norrmännen börja diskutera sammansättningen av den norska Nobelkommittén. Det finns fredsforskare till och med i Norge. Det finns mängder med respekterade forskare vid tankesmedjor som exempelvis ICG (International Crisis Group) som vet något om krig och fred. För mig räcker det inte att en del proffs kan få vara med och nominera kandidater för fredspriset. De som utser pristagaren borde också vara proffs. Så länge de inte är det så är det svårt att ta dem på allvar.

Sedan är det en helt annan sak att den nuvarande norska kaffeklubben inte ens håller tätt. De senaste åren har den alltid läckt ut pristagaren innan priset offentliggörs. Så den fungerar som kaffeklubbar brukar.

Läs också:

Antikemvapenorganet OPCW får Nobels fredspris