Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vindkraftsbolag ger upp i Österbotten

Från 2013
Uppdaterad 11.10.2013 14:31.
Programmet är inte längre tillgängligt
Saba wind har stängt sina vindkraftsprojekt i Österbotten - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det blåser bra, men det finns för mycket motstånd i Österbotten. Därför har Saba wind stängt sina vindkraftsprojekt i Österbotten, uppger bolagets Finlandschef Christoffer Wiik.

Enligt Wiik finns motståndet inte bara hos villabor och andra. Också journalistkåren har gjort det till en för stor och farlig sak. Så har det inte varit på annat håll i Finland enligt Wiik.

- Vill man ha vindkraft får man den, men i Österbotten är det lite eldfängt.

Nu har Saba Wind endast ett litet projekt på gång och i onsdags lämnade bolaget in ansökan om bygglov.

- Vi får se hur det går, säger Wiik.

Var i Österbotten man vill bygga vill han inte uppge,

Saba wind inte de enda som ger upp

Saba Wind är inte det enda bolaget som ger upp i Österbotten. Redan för ett par år sedan konstaterade Katternös vd Stefan Storholm att man inte satsar på den Österbottniska kusten.

- Inte vill jag att någon bygger en mölla på min villatomt, så varför skulle någon annan vilja det, sade Storholm då.

I stället har Katternö satsat på inlandsbaserad vindkraft. En av platserna är Merijärvi 18 kilometer inåt landet från Kalajoki. Där blev det sex vindkraftverk och dubbel tornhöjd jämfört med vindkraftverket i Larsmo.

I Merijärvi har Katternö inte haft nåt problem med grannarna. I Larsmo har däremot det lilla fristående Larsmo vindkraft ab haft upprepade duster med villagrannar som klagat över bullernivån.