Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hautala ser sig som moralisk vinnare

Från 2013
Uppdaterad 12.10.2013 15:56.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Hautala ser sig som den moraliska vinnaren - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Avgående ministern Heidi Hautala hoppas på en debatt om balansen mellan arktiska ekonomiska aktiviteter och miljöansvaret. De senaste dagarnas händelseförlopp ger de arktiska frågorna uppmärksamhet.

Den stora frågan enligt Hautala är hur man lyckas balansera mellan arktiska ekonomiska aktiviteter och miljöansvaret, speciellt då det gäller ett statsbolag.

- Regeringen funderar som bäst på vilken strategi Finland och Arctia Shipping skall ha, hur man ska utföra traditionell isbrytaraktivitet och samtidigt skydda miljön kring oljeplattformarna.

I vems intresse var "avslöjandet"?

- Jag tycker att det är ganska klart att det var i Arctica Shippings eget intresse att den ansvariga ministern skulle dömas i offentligheten för att hon har berört en känslig fråga. Frågan ser ut att gälla en brottsanmälan mot Greenpeace men egentligen är det en mycket större diskussion om var balansen mellan ekonomiska aktiviteter och miljöansvaret går.

Arktis viktig för vår ekonomi

- Det är klart att Arktis kommer att fortsätta vara väldigt viktig för Finlands ekonomi, säger Hautala, men menar att det krävs uppmärksamhet, information, forskning och försiktighet för att fastställa verksamhet som är hållbar också för miljön.

Hautala har ändå svårt att säga om och hur de senaste dagarnas uppståndelse kommer att påverka dem som vill göra pengar på de arktiska områdena.

- Det kommer säkert att leda till mera information om hur finländska bolag arbetar i Arktis.

Hautala pustar ut

Hautala är nöjd över sitt beslut att avgå och ångrar inte hur hon har axlat sitt ansvar som utvecklingsminister.

- De som hänsynslöst vill åt affärsmöjligheterna i Arktis kanske nu ser sig som vinnare, men om dagsljuset belyser miljöriskerna kan den moraliska vinnaren vara jag.

- Jag hoppas allt gott till min efterträdare, jobbet kommer att vara krävande. Jag är glad att riksdagen tycks ha godkänt mitt förslag om en bredare diskussion kring statsägarstyrningen.

Det är viktigt att klargöra roller och befogenheter kring statsägarstyrningen, menar Hautala.

Hautala verkar lättad och samlad.

- Nu ska jag säkert ta en liten paus, det har jag inte haft på 22 år när jag har suttit i riksdagen, europaparlamentet och nu två år i regeringen.

Läs också:
Heidi Hautala: Jag är vid gott mod
Tynkkynen: Pinsamt för De gröna
Pekkarinen: Vi måste tala om statens ägarstyrning
"Hautala gick emot regeringen i isbrytarfrågan"
Hautala avgår som minister
Katainen: Hautala gjorde rätt
Arctia Shippings vd hotades med sparken

Diskussion om artikeln