Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tio år av rockmusik

Från 2013
Crazy Train på scen
Bildtext Bandet Crazy Train består av tidigare elever i Rockskolan
Bild: Yle/Roger Källman

Det svängde rejält i Vasa stadshus på lördag kväll. Rockskolan firade då sin tioårsfest med gräddtårta i spegelsalen och rockkonsert i den fullsatta festsalen.

På plats fanns givetvis Max Bäckman, som var med och grundade rockskolan.
- Det har vuxit så mycket att det inte är sant, säger Bäckman om skolan som startade i liten skala men stadigt har vuxit.

God morgon Österbotten

Programmet är inte längre tillgängligt

I år har skolan cirka 100 elever i åldern 13 till 18 år. Fler skulle de vara om lokaler och undervisningspersonal det tillät.

Bildningsdirektör Kristina Knookala höll festtal och betonade skolans givna plats i staden och dess strategi som energicentrum. Finns här inte energi och elektricitet, så var? undrade hon.
- Det är helt underbar att de har kunnat starta upp en sån här verksamhet, säger Knookala.

Niklas Norrgrann och Mickel Sahlström
Bildtext Niklas Norrgrann och Mickel Sahlström
Bild: Yle/Roger Källman

Niklas Norrgrann och Mickel Sahlström är två av rockskolans lärare.
- Det här ju egentligen något man själv hade behövt i den åldern, så det är skönt att kunna ge något tillbaka, säger Sahlström.

Antagningen till rockskolan görs i den ordning som ungdomarna anmäler sig. Inga inträdersprov hålls: det är inte fråga om förhandskusnkaper, utan om intresse.

- Huvudsaken är att de har roligt. Vill eleverna lära sig skalor, så lär vi ut skalor, men vill de spela Metallica, så spelar vi Metallica, säger Niklas Norrgrann.