Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 90 döda i indisk festivalpanik

Från 2013
Uppdaterad 13.10.2013 16:58.
Bildtext Gudinnan Durga firas i Indien
Bild: SANJEEV GUPTA/EPA

Över 90 människor har omkommit i delstaten Madhya Pradesh i centrala Indien då panik utbröt i samband med en religiös festival. Ett hundratal andra skadades.

I Indien firar hinduerna just nu Durga Puja, en religiös festival till ära av gudinnan Durga. Miljoner indier har vallfärdat till olika tempel, speciellt i norra Indien, för att fira Durga.

Cirka 60 kilometer från staden Datia, i delstaten Madhya Pradesh i centrala Indien urartade festivalen till en tragedi då över 90 pilgrimer omkom i panikartade scener i närhten av Mata-templet i i Ratangarh. Dödssiffran befaras stiga.

Times of India rapporterar att det hela fick sin början då tiotusentals människor befann sig på en bro på väg mot templet. En traktor kolliderade med bron och då spreds ett felaktigt rykte om att bron var på väg att rasa. Polisen tog till käppar för att kontrollera människomassorna. En del av pilgrimerna började kasta sten på polisen och paniken på bron tilltog.

Tiotals människor trampades ned, andra drunknade när de hoppade från bron.

Det är inte ovanligt att människor omkommer i den här typen av olyckor i samband med religiösa festivaler i Indien, eftersom de ofta lockar stora människomassor till små ytor. Uppemot 400 000 människor hade kommit till det nu aktuella templet i Madhya Pradesh.