Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Följ Gzim bakåt i tiden

Från 2013
Gzim rewind

Som femåring anländer Gzim Dervishi med sin mamma och syskon till Norge efter att ha flytt från Balkan. Efter några år utvisas familjen och flyr då till Sverige och hamnar på en flyktingförläggning i Boliden. Här blir Gzim vän med filmaren Knutte Wester, som alltsedan dess och under 8 år har arbetat med filmen om Gzim.

Fram träder bilden av en pojke som gång på gång rycks upp med rötterna och tvingas anpassa sig igen och igen. Gzim och hans familj skickas slutligen tillbaka till Balkan. En omgivning som Gzim bara kan förknippa med den massaker han bevittnat som barn.

I början av filmen får vi följa Gzim som tuff tonåring på landsbygden i Balkan. Iförd läderjacka berättar han på Albanska om sitt liv. Genom filmen går vi sedan bakåt i tiden. Vi möter honom när han återförenas med ett krigshärjat Kosovo. På en blandning av tyska, engelska, norska och svenska besöker han en förstörd moské. Vi flyttas igen bakåt i tiden och familjens vistelse i Norge och Sverige.

Gzim drömmer om en ljus framtid, men den dagen han blir utvisad från Sverige är det som om något går sönder inuti honom.

Dok: Gzim rewind (Sverige 2012)
Yle Fem tisdag 15.10.2013 kl. 20.00
14 dagar på Arenan

Regi: Knutte Wetser