Oljepannans tid är förbi

Intresset för energifrågor växer. På Energibyrån i Karleby uppger man att allt fler invånare hör sig för om smarta energilösningar. Folk vill värma upp sitt hus både billigare och mer miljövänligt än tidigare.
De flesta som ringer till Energibyrån vill byta ut oljepannan.
- De vanligaste frågorna gäller hur man ska ändra uppvärmning. Att använda olja i dag är dyrt, det är egentligen det dyraste alternativet, säger energirådgivare Åke Jåfs.
I stället rekommenderar Jåfs att man byter till jord- eller bergvärme och kompletterar med luftvärmepump.

Oljepannans tid är förbi
Krossat glas som isolering
Khalid Wikström bygger in en rad alternativa metoder i sitt nya hus i Socklot, Nykarleby. Värmesystemet ska bestå av vedeldad spis, solpaneler och jordvärme. I stället för styrox består isoleringen kring grunden av gamla vinflaskor.

Han isolerade med krossat glas
- Det är gamla glasflaskor som krossas, hettas upp och så blåser man in luft i dem, säger Wikström.
Wikströms familj vill leva sunt och följa naturen. Den enda plast som finns i huset är avloppsrören. På taket blir det gamla takplattor och återvinning går som en röd tråd genom hela bygget.
Ytterväggarna består av träull och cement och inne blir det lerputs på väggarna.
- Man kan måla leran med naturliga färger så det behöver inte bli grådaskigt, säger Wikström.
Ytterväggarna är 60 centimeter tjocka så Wikström räknar med att inte behöva någon tilläggsisolering.
- Sockorna på bara. Det räcker med 20 eller 18 grader inomhus.
Opartiska energiråd
Karlebynejdens energibyrå har hittills i år fått ett hundratal frågor kring energiförbrukning. Förutom Karleby är också Kronoby, Larsmo och Pedersöre med i samarbetet. Det betyder att invånare därifrån gratis kan ringa eller e-posta frågor.
Byrån finansieras i huvudsak med statliga pengar och är en av tio liknande byråer i Finland. De ska ge opartiska råd om hur konsumenterna kan minska energiförbrukningen